První z obviněných v kauze ovlivňování voleb v Georgii přiznal vinu

Bývalý úředník a volební pozorovatel Scott Hall u soudu přiznal vinu v kauze narušení prezidentských voleb z roku 2020 v americkém státě Georgia. Je prvním, kdo v případu, ve kterém je obviněných dalších osmnáct lidí včetně někdejšího amerického prezidenta Donalda Trumpa, přiznal vinu. V pátek o tom informovala agentura AP s tím, že Hall přijal dohodu s prokuraturou. Agentura dále poznamenala, že obviněný má dostat pětiletý podmíněný trest, Hall navíc souhlasil, že bude vypovídat v dalším řízení. Kromě toho bude muset zaplatit pokutu pět tisíc dolarů (v přepočtu 115 500 korun).

Hall byl spolu s dalšími minulý měsíc obviněn ze spiknutí s cílem zvrátit Trumpovu prohru v prezidentském hlasování v Georgii. Spolu s někdejším exprezidentovým právníkem Johnem Eastmanem byl zároveň prvním, kdo se 22. srpna vzdal úřadům.

V pátek přišel k soudu, aby přiznal svou vinu v pěti bodech obžaloby ze spiknutí s cílem úmyslně narušit výkon volebních povinnosti. Jedná se o přestupky. Dohoda s prokuraturou je podle agentury významným posunem v případu i vítězstvím pro prokurátorku okresu Fulton Fani Willisovou, která stojí v čele historického procesu s bývalým prezidentem Trumpem a dalšími.

Prokuratura v popise obvinění v srpnu uvedla, že Trump a osmnáct jeho spojenců po posledních prezidentských volbách utvořili zločineckou skupinu, která se snažila různými způsoby výsledek v Georgii zvrátit. Všichni jsou obviněni z porušení státního zákona o vyděračských organizacích (RICO Act), exprezident kromě toho čelí dalším dvanácti bodům obžaloby.

Trump po posledních amerických volbách odmítl uznat, že jej jeho soupeř a současný prezident Joe Biden porazil ve spravedlivém souboji, a hledal se svými spojenci způsoby, jak zablokovat potvrzování výsledků.

Někdejší šéf Bílého domu a zbývající spoluobžalovaní už dříve popřeli jakékoli provinění. Kauza v Georgii je jen jedním z Trumpových souběžně probíhajících trestních řízení.