Prosperují v těžké době. Obrat rumunských pohřebních firem rychle roste

Horizont ČT24: Pohřebním službám v Rumunsku rostou tržby (zdroj: ČT24)

Soutěž o nejrychleji rostoucí sektor má v Rumunsku neblahého favorita:  je jím pohřebnictví. Obrat firem, které v něm působí, se letos oproti roku 2019 téměř zdvojnásobí, uvedla společnost Frame ve své analýze.

Covidová epidemie a ji doprovázející regulační omezení dělí i v Rumunsku podnikatele na poražené a vítěze.

Například provozovatelé restaurací se v zemi připravují na další těžkou zimu. Existenčních potíží se vzhledem k hluboké politické a energetické krizi a částečné uzávěře pro neočkované bojí i další podnikatelé.

Kdo patří mezi vítěze

Naopak kdo o práci strach nemá, jsou kupříkladu kurýři nebo personál zdravotnických laboratoří. Nepostradatelní jsou také zaměstnanci pohřebních služeb. „Nabízeli nezbytnou službu v čase, kdy bohužel více a více lidí umíralo. Jsme na prvních místech v Evropě ohledně úmrtí na covid-19,“ uvedl autor analýzy Adrian Negrescu.

Rizika spojená s epidemií však zároveň prohloubila nedostatek pracovních sil v pohřebnictví. Z oboru loni odešla desetina z více než 2300 pracovníků. „Od začátku pandemie mnoho zaměstnanců odmítlo pracovat na potvrzených případech covidu-19. Byli opatrní, mají doma rodiny,“ vysvětluje mluvčí rumunské asociace pohřebních služeb Alexandru Rus.

Pohřební firmy v Rumunsku tak za uplynulý rok výrazně navýšily ceny svých služeb. A to nejen kvůli téměř osmiprocentní inflaci. „Zbylý personál automaticky zvýšil své finanční požadavky,“ dodal mluvčí Rus. 

Situace v zemi je zlá, proto roste zájem o očkování

Nemocnice v zemi se mezitím nebezpečně plní pacienty s covidem-19. Vláda v demisi situaci označuje za katastrofální: chybí zdravotníci i medicínský materiál. Na vině je podle kabinetu nízká proočkovanost. Obě dávky vakcíny nemá ani třetina obyvatelstva. V Unii je na tom hůře už jen sousední Bulharsko.

V posledních týdnech je ale o vakcinaci zvýšený zájem. Motivace těch, kteří si přišli pro první dávku, si všímají rumunská média. Nepřesvědčily je totiž ani dosavadní leckdy neobvyklé kampaně, jako například očkování na středověkém hradě, ale až rostoucí počty obětí koronaviru.