TÉMA

Pohřebnictví

Izraeli schází místo na hroby. Tradiční společnost hledá moderní řešení

Izrael má problém s nedostatkem míst pro pohřbívání. Mohou za to vysoká hustota zalidnění, nedostatek pozemků pro hřbitovy, ale také náboženská omezení, která znemožňují kremaci.
19. 2. 2023|

30 let zpět: Katastrofální stav pohřebnictví

Pražská krematoria spoléhala v roce 1992 z valné části na technologie z období mezi světovými válkami. Byla zastaralá a neekologická, do ovzduší ročně vypouštěla tisíce tun olova. Na problematiku upozorňovalo dobové zpravodajství.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
5. 8. 2022|

Prosperují v těžké době. Obrat rumunských pohřebních firem rychle roste

Soutěž o nejrychleji rostoucí sektor má v Rumunsku neblahého favorita:  je jím pohřebnictví. Obrat firem, které v něm působí, se letos oproti roku 2019 téměř zdvojnásobí, uvedla společnost Frame ve své analýze.
25. 11. 2021|
Doporučujeme

Smrt se nedá vytěsnit, jednou vás doběhne, říká etnoložka Nešporová

Své blízké zemřelé chceme mít dnes podle etnoložky Olgy Nešporové blízko, jejich popel míváme doma nebo na zahradě. Chodit na hřbitovy pravidelně ale nestíháme i kvůli tomu, že často bydlíme jinde, než kde stojí rodinná hrobka. Češi čím dál častěji volí pohřby bez obřadů, a pokud se přece jenom pro nějaký rituál rozhodnou, volí podle Nešporové to, co bývá zvykem. Osobněji pojaté ceremonie jsou výjimkou.
30. 10. 2019Aktualizováno2. 11. 2019, 08:24|

Golunov rozkrýval napojení agentů na pohřebáky. Jeho zadržení kvůli drogám vyvolává pochybnosti

Tři přední ruské ekonomické deníky Kommersant, Vedomosti a RBK zveřejnily společné prohlášení požadující důkladnou prověrku zadržení investigativního novináře Ivana Golunova. Pro toho si policisté přišli minulý čtvrtek kvůli údajnému držení drog. Noviny považují okolnosti případu za podezřelé a důkazy proti žurnalistovi za nepřesvědčivé. Upozorňují, že zatčení mohlo souviset s novinářovou prací při odhalování korupce, konkrétně propojení tajné služby a pohřebnického byznysu.
10. 6. 2019Aktualizováno10. 6. 2019, 23:06|

Neúcta k pozůstalým i chybně uvedené ceny. Kontroly ukázaly chyby pohřebních služeb

Česká obchodní inspekce loni našla pochybení u 63 pohřebních služeb ze 74 zkontrolovaných a udělila pokuty za 217 tisíc korun. Často třeba neuváděly správné ceny výrobků a služeb. Od loňska pohřební služby a krematoria kontroluje i ministerstvo pro místní rozvoj, k nejčastěji zjištěným pochybením patří nevyhovující podmínky pro uložení těl, špatná hygiena a vydávání těla za poplatek.
13. 2. 2019|