Golunov rozkrýval napojení agentů na pohřebáky. Jeho zadržení kvůli drogám vyvolává pochybnosti

Události ČT: Zatčení ruského novináře vyvolalo pobouření (zdroj: ČT24)

Tři přední ruské ekonomické deníky Kommersant, Vedomosti a RBK zveřejnily společné prohlášení požadující důkladnou prověrku zadržení investigativního novináře Ivana Golunova. Pro toho si policisté přišli minulý čtvrtek kvůli údajnému držení drog. Noviny považují okolnosti případu za podezřelé a důkazy proti žurnalistovi za nepřesvědčivé. Upozorňují, že zatčení mohlo souviset s novinářovou prací při odhalování korupce, konkrétně propojení tajné služby a pohřebnického byznysu.

Na titulních stránkách všech tří listů vyšel text na novinářovu podporu, v němž se mimo jiné píše: „Požadujeme zevrubnou prověrku počínání pracovníků ministerstva vnitra, kteří se zúčastnili zadržení Ivana Golunova, a trváme na poskytnutí údajů z této prověrky médiím. Očekáváme od orgánů ochrany práva a pořádku bezpodmínečné dodržování zákonů a požadujeme maximální transparentnost při vyšetřování.“

Na ruské poměry jde o nečekanou, neobvyklou a odvážnou akci. Noviny s unikátní titulní stranou se ostatně v Moskvě rychle rozprodaly a na serveru Avito se dokonce objevil inzerát, ve kterém prodejce za výtisk žádal patnáct tisíc rublů (5250 korun).

Ruské deníky s titulní stránkou na podporu Ivana Golunova
Zdroj: Alexander Zemlianichenko/ČTK

Novináři listu RBK kromě výzvy upozornili i na některé nesrovnalosti případu: Golunova zadrželi policisté na místě, kde nebyli místně příslušní. Policie také tvrdí, že jeho obchod s drogami dlouho sledovala, avšak pro zadržení si nevybrala moment prodeje, což bývá v takovýchto případech zvykem.

Podezřelá je také prohlídka reportérova bytu, kde policisté údajně našli další drogy. Trvala neobvykle krátce a byt po ní nevypadal jako místo, které někdo prohledával. Z devíti fotografií, které policie z údajné prohlídky zveřejnila, osm podle médií vůbec nebylo z jeho bytu.

Zpravodaj ČT Karas k případu Golunov (zdroj: ČT24)

Dalším problémem je fakt, že moskevští policisté vyřídili právní náležitosti až třináct hodin po zadržení. Mezitím Golunovovi nedovolili zatelefonovat příbuzným ani advokátovi. Zadržený říká, že když se advokáta domáhal, policisté jej zbili. To strážci zákona popírají. Na mužově těle jsou ovšem modřiny a odřeniny, které bití nasvědčují.

„Ukazuje se, že policie vedla své vyšetřování zcela amatérsky. Večer se objevily informace, že nikde na rukou nebyly nalezeny žádné stopy po drogách, že nikdo nemá důkazy, že by Golunov nakupoval ve velkém, prodával ve velkém,“ upozornil zpravodaj ČT v Rusku Miroslav Karas.

„Přes 7500 novinářů podepsalo petici. Dokonce první kanál ruské státní televize, který je velmi kritický k opozici, tvrdí, že policie postupovala zcela nesprávně,“ doplnil Karas.

Ani v moči, ani za nehty

Golunov je v Rusku známý, píše pro nezávislý zpravodajský server Meduza a zaměřuje se na korupci v moskevské městské správě. Zadržení se odehrálo ve čtvrtek, když novinář mířil na schůzku se svým zdrojem.

Policisté tvrdí, že v jeho batohu našli drogy, konkrétně mefedron a kokain. Další pak prý objevili v jeho bytě. Obvinění se týká prodeje drog ve velkém množství, za což hrozí 10 až 20 let vězení.

Šestatřicetiletý reportér je ale podle svého advokáta přesvědčen, že je podstrčila policie, aby ho dostala do vězení. Domovský server Meduza v pondělí píše, že první analýzy jeho moči nepotvrdily přítomnost drog. Stopy po nich vyšetřovatelé nenašli ani při otěru rukou nebo za nehty.

Moskevský soud v sobotu uvalil na novináře domácí vězení, přestože vyšetřovatelé a prokurátor požadovali dvouměsíční vazbu. Ještě před soudním jednáním byl Golunov převezen z vazby do nemocnice.

Kreml ujistil, že „velmi pozorně“ sleduje případ budící „mnoho otázek“. Jeho mluvčí Dmitrij Peskov také prohlásil, že Kreml očekává od ministerstva vnitra vysvětlení nesrovnalostí v případu. „Chyba je možná, protože všude pracují lidé. Nikdy a nikde nelze vyloučit chyby,“ řekl novinářům.

Napojení na pohřebáky

Reportér spojuje své zadržení s jedním z investigativních článků, na kterém v poslední době pracoval. Ten se věnoval napojení agentů Federální služby bezpečnosti na pohřebnický byznys. „Když jsem se začal o toto téma zajímat, dostal jsem signály, že by bylo lepší, kdybych toho nechal,“ uvedl Golunov. V práci přes hrozby pokračoval. 

Redakce oznámila, že jí přicházely výhružky už déle než rok. Novináři Meduzy i dalších opozičních médií nyní oznámili, že tuto jeho práci dokončí. 

Pod otevřený dopis za osvobození Golunova se podle serveru Newsru.com podepsalo na osm tisíc novinářů. Pod peticí se stejným požadavkem je již více než 150 tisíc podpisů. Ve středu 12. června se v Moskvě uskuteční pochod za reportérovo propuštění.

„Rusko je podle posledních výzkumů na 149. místě ze 180 zemí, pokud jde o svobodu tisku. Padesát čtyři případů od roku 1992 skončilo záhadným úmrtím novinářů. Je to jedna z metod zastrašování,“ podotkl Karas.