TÉMA

Ivan Golunov

Ruský soud poslal do vězení expolicisty za podstrčení drog novináři

Moskevský městský soud uložil tresty odnětí svobody od pěti do dvanácti let pěti policistům, kteří předloni v červnu podstrčili známému novináři Ivanu Golunovovi drogy, aby jej mohli obvinit a dosáhnout jeho uvěznění. Soud zároveň rozhodl, že Golunov, jehož případ byl vykonstruován, má právo požadovat od policistů odškodné v celkové výši pět milionů rublů (zhruba 1,4 milionu Kč), informuje agentura TASS.
28. 5. 2021|

Konec přešlapování na místě. V Rusku zadrželi policisty podezřelé z podstrčení drog novináři

Ruští vyšetřovatelé zadrželi pět bývalých policistů, kteří jsou podezřelí z toho, že loni v červnu podstrčili novináři Ivanu Golunovovi drogy, aby jej mohli obvinit a uvěznit. Případ vyvolal v Rusku velké pobouření a žurnalista byl nakonec pod tlakem veřejnosti a médií zproštěn obvinění. Prezident Vladimir Putin už dříve nechal propustit z řad policie dva generály.
29. 1. 2020Aktualizováno29. 1. 2020, 17:02|

Ruští novináři se spojili do speciálního týmu. Dokončí Golunovovu práci

Solidarita s nedávno zadrženým ruským novinářem Ivanem Golunovem nekončí. Celkem 12 reportérů ze čtyř různých médií se spojilo, aby dokončili jeho práci, která se týká byznysu s pohřebními službami. Článek by měly vydat ruské i zahraniční redakce. Proč takový tým vůbec vznikl? Newsroom ČT24 mluvil s Ivanem Kolpakovem, šéfredaktorem serveru Meduza, pro který Golunov píše.
22. 6. 2019|
Newsroom ČT24

Golunovovi pomohla solidarita médií i zastání od špiček režimu, říká novinář Pazderka

Na podporu zatčeného novináře Ivana Golunova vystoupili nejen opoziční novináři a politici, ale také významné ruské deníky Kommersant, RBK a Vedomosti. „Je to bezprecedentní,“ říká k tomu Josef Pazderka, bývalý zahraniční zpravodaj České televize v Rusku, v rozhovoru pro Newsroom ČT24.
15. 6. 2019|

Čtyři stovky zatčených na demonstraci za Golunova. Policie v Moskvě zadržela i Navalného

Více než čtyři sta lidí  zadržela moskevská policie při nepovoleném pochodu, jehož účastníci vybízeli k potrestání viníků nespravedlivého stíhání investigativního novináře Ivana Golunova. Oznámil to server OVD-Info, specializující se na policejní zákroky. Sama policie zatím připustila více než dvě stě zatčených. Mezi zadrženými jsou i reportéři a opoziční politik Alexej Navalnyj.
12. 6. 2019Aktualizováno12. 6. 2019, 17:14|

Kreml vyslyšel tlak veřejnosti. Novinář Golunov je na svobodě

Ruský novinář Ivan Golunov byl propuštěn z domácího vězení. Ruský ministr vnitra Vladimir Kolokolcev to odůvodnil nemožností prokázat mu vinu. Investigativní reportér byl minulý týden zadržen v Moskvě a obviněn z držení a šíření drog. Jeho zatčení provázené řadou nestandardních okolností vyvolalo v Rusku nebývale silné protesty.
11. 6. 2019Aktualizováno11. 6. 2019, 20:34|

Golunov rozkrýval napojení agentů na pohřebáky. Jeho zadržení kvůli drogám vyvolává pochybnosti

Tři přední ruské ekonomické deníky Kommersant, Vedomosti a RBK zveřejnily společné prohlášení požadující důkladnou prověrku zadržení investigativního novináře Ivana Golunova. Pro toho si policisté přišli minulý čtvrtek kvůli údajnému držení drog. Noviny považují okolnosti případu za podezřelé a důkazy proti žurnalistovi za nepřesvědčivé. Upozorňují, že zatčení mohlo souviset s novinářovou prací při odhalování korupce, konkrétně propojení tajné služby a pohřebnického byznysu.
10. 6. 2019Aktualizováno10. 6. 2019, 23:06|

Ruský novinář Golunov skončil po zatčení v nemocnici. Zůstane v domácím vězení

Moskevský soud rozhodl, že ruský investigativní novinář Ivan Golunov, který byl tento týden zadržen kvůli údajnému držení drog, bude držen v domácím vězení, informovala agentura Reuters. Ještě před soudním jednáním byl Golunov převezen z vazby do nemocnice. Podle právníka Pavla Čikova jeho klienta ve vazbě zbili, což policie popírá, a následně zkolaboval. Existovalo podezření na zlomená žebra a otřes mozku, lékaři ale podle ruských médií nezjistili žádná vážná zranění, pouze modřiny a odřeniny.
8. 6. 2019Aktualizováno8. 6. 2019, 22:41|