Konec přešlapování na místě. V Rusku zadrželi policisty podezřelé z podstrčení drog novináři

Ruští vyšetřovatelé zadrželi pět bývalých policistů, kteří jsou podezřelí z toho, že loni v červnu podstrčili novináři Ivanu Golunovovi drogy, aby jej mohli obvinit a uvěznit. Případ vyvolal v Rusku velké pobouření a žurnalista byl nakonec pod tlakem veřejnosti a médií zproštěn obvinění. Prezident Vladimir Putin už dříve nechal propustit z řad policie dva generály.

Novinář Golunov, který píše pro investigativní server Meduza, byl začátkem června zadržen v Moskvě. Policie tvrdila, že našla drogy v jeho batohu i u něho doma. Soud ho pak poslal do domácího vězení, ale o pár dní později ruské úřady stíhání zastavily s tím, že proti novináři nejsou důkazy. Za Golunova se tehdy postavili kolegové z nezávislých i státních médií. 

Dosud to vypadalo, že stíhání policistů přímo zapletených do novinářova případu přešlapuje na místě. Podle serveru Newsru.com se pohnulo až po 190 dnech od propuštění Golunova – poté, co se o případu zmínil Putin tento měsíc na tiskové konferenci.

Národní kriminální centrála nyní potvrdila zadržení čtyř bývalých příslušníků protidrogového oddělení a jejich náčelníka, a to kvůli podezření, že ve snaze „vyrobit“ případ podstrčili Golunovovi do ruksaku a do bytu narkotika, která sami získali nelegálně. V nejbližší době budou podle vyšetřovatelů vznesena obvinění. 

Nikoho jsme úkolovat nemuseli, ozývá se z Kremlu

Kreml tvrdí, že do vyšetřování nehodlá zasahovat. Na otázku novinářů, zda Putin nařídil odhalit, kdo si vykonstruování falešného případu proti novináři objednal, prezidentův mluvčí uvedl, že naprosto nebylo nutné takový úkol stanovit.

„Vyšetřovací výbor podniká vyšetřovací úkony. Pracuje se na tom a zatím nemáme žádný záměr ani možnost vměšovat se do této práce,“ zdůraznil mluvčí Dmitrij Peskov.

Šestatřicetiletý novinář píše o případech korupce mezi vysoce postavenými moskevskými politiky. V poslední době se prý zabýval odhalováním zločineckých mafií ovládajících v Moskvě byznys kolem poskytování pohřebních služeb.

Zadržení podezřelých policistů avizoval šéf tajné služby FSB Alexandr Bortnikov podle opozičního listu Novaja gazeta již minulý týden. Tvrdil také, že vyšetřovatelé nenašli žádné důkazy proti šéfovi moskevské správy FSB Alexeji Dorofějevovi a jeho poradci Maratovi Medojevovi, o jejichž podezřelém podnikání v pohřebnictví novinář psal.

Skončil gubernátor, který vyzýval k „vyhlazení“ novinářů

Putin ve středu odvolal z čela autonomního Čuvašska Michaila Ignaťjeva, označovaného politology za jednoho z nejvlivnějších gubernátorů v zemi. Někdejší pomocník kombajnéra řídil povolžský region s 1,2 milionu obyvatel skoro deset let, poznamenala ruská redakce BBC.

Ignaťjev se svými skandály během jediného týdne dvakrát dostal do popředí celostátní pozornosti. Nejprve vyzval k „vyhlazení“ novinářů a blogerů, čímž přiměl k reakci i zástupce OSN a Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě.

Následně při předávání nové techniky hasičům přinutil jejich náčelníka, aby pro klíčky vyskočil „jako pejsek“. Videozáznam se rozšířil po internetu a dostal se i do celostátních televizí.