Při nehodě dvou vrtulníků v Mali zemřelo třináct francouzských vojáků

Zpravodaj ČT Šmíd: Francie plánuje mrtvým vojákům z Mali vojenské pocty (zdroj: ČT24)

V Mali zemřelo třináct francouzských vojáků. Zahynuli při nehodě dvou vrtulníků. Informoval o tom Elysejský palác. Několik tisíc vojáků v zemi působí v rámci operace Barkhane od roku 2014. Vysláni tam byli po pokusu ozbrojených islamistů o státní převrat.

Nehoda se stala v pondělí večer. Palác ji oznámil den poté s tím, že k incidentu došlo při bojové operaci proti džihádistům. Francouzský prezident Emmanuel Macron vyjádřil hluboký zármutek a vojáky označil za hrdiny. „Měli jediný cíl: chránit nás,“ uvedl na Twitteru.

Podle zdrojů agentury AFP z francouzského ministerstva obrany se při nehodě srazila bojová helikoptéra Tigre s transportním vrtulníkem Cougar v oblasti Ménaka na východě země. Francouzi tam často podnikají výpady proti džihádistům z místní odnože teroristické organizace Islámský stát (IS). Oba stroje byly přivolány jako posily pro francouzské vojáky, kteří pronásledovali skupinu islamistů.

Francouzská ministryně obrany Florence Parlyová uvedla, že armáda zahájila vyšetřování nehody.

Malijská vláda i prezident sousední Burkiny Faso Roch Marc vyjádřili svou solidaritu s Francií na sociálních sítích. Reakce přišla i od odcházejícího předsedy Evropské komise Jeana-Claudea Junckera. „Celá Evropa je zarmoucena, protože v Mali, stejně jako jinde, je to francouzská armáda, která brání čest a bezpečnost Evropy,“ uvedl Juncker.

„Velice mě mrzí ztráta třinácti francouzských vojáků v Mali při bojové operaci. Bojovali proti terorismu, stejně jako těch 120 českých, které tam máme na misi a kteří příští rok převezmou velení. Rád bych vyjádřil svou soustrast Francii,“ napsal na Twitteru předseda české vlády Andrej Babiš.

Desítky francouzských vojenských obětí

V Mali a dalších zemích Sahelu v rámci protiteroristické operace Barkhane bojuje na 4500 francouzských vojáků. Už na začátku měsíce zemřel při bojové operaci v Mali francouzský poddůstojník Roman Pointeau. Jeho vůz přejel přes nastraženou nálož, která v tu chvíli vybuchla.

Celkový počet francouzských vojáků, kteří v oblasti Sahelu zemřeli od začátku francouzské intervence, se podle různých zdrojů liší. Francouzská AFP nyní hovoří o 41 úmrtích, agentura AP o 44. Jen v posledních dvou měsících v Mali zahynula rovněž více než stovka místních vojáků. K útokům se často přihlásil IS. Statisíce lidí kvůli bojům opustily svoje domovy.

Sever Mali padl do rukou islamistů v roce 2012 při ozbrojeném pokusu o státní převrat. V zemi kromě francouzské operace Barhkane a mise EU působí také mírová mise OSN MINUSMA. Česká republika má v Mali asi 120 českých vojáků. Příští rok mají převzít velení výcvikové mise Evropské unie, která podporuje místní armádu při boji proti džihádistům.

Malijským bezpečnostním složkám se však ani se zahraniční podporou stále nedaří rozsáhlé části vlastního území kontrolovat.