Z Mali se vrátili čeští vojáci, kteří v červnu zasahovali proti teroristům

Události: Návrat českých vojáků z Mali (zdroj: ČT24)

Z afrického Mali se vrátili čeští vojáci, kteří tam v červnu zasahovali proti islámským teroristům. Ozbrojení radikálové tehdy zaútočili na evropské pracovníky a dva zabili. České jednotky působí v tamních silách EU už čtyři roky.

Po půlroční misi se vojáci vrátili domů leteckým speciálem. V Mali sloužili od letošního března. Na kbelském letišti je čekalo přivítání s vojenskými poctami. Poblahopřál jim osobně náčelník generálního štábu Josef Bečvář.

Část těchto mužů zasahovala v červnu proti ozbrojeným teroristům. S teroristy bojovaly dva české týmy rychlé reakce. Čeští vojáci byli na místě jako první. Měli pouze jedinou informaci, že v hotelu někdo střílí.

„Když naši tam přijeli, tak zjistili, že ta střelba nebyla náhodná, že tam ti útočníci přišli s nějakým úmyslem a začali střílet do místních obyvatel, hotelových hostů, takže jsme museli zakročit,“ vzpomíná na 19. červen velitel 9. úkolového uskupení EUTM v Mali kapitán Bedřich Hýža.

Armádní mise v Mali
Zdroj: ČT24

Pro některé příslušníky zásahové jednotky v Bamaku to byla první bojová zkušenost v zahraniční misi. „V tu chvíli v člověku proudí obrovský adrenalin a nějaký strach nebo něco podobného na to člověk vůbec nemyslí,“ říká poručík z 9. úkolového uskupení EUTM v Mali. „Já jsem to zažil poprvé. Kluci tam byli se mnou, měl jsem tam skvělý tým, který mě podpořil,“ dodává četař ze stejné jednotky.

Čeští vojáci osvobodili spolu s Belgičany a malijskými speciálními silami celkem 36 lidí. Šest teroristů zásahové týmy zlikvidovaly. „To museli být amatéři, protože ani ponos zbraní, ani taktiku neměli nacvičenou, nic. Myslím si, že to nebyli žádní profesionálové,“ vzpomíná četař.

Čeští vojáci plní úkoly s plným nasazením

K útoku se přihlásila radikální islamistická skupina. Podle místní policie byli ozbrojenci napojeni přímo na Al-Káidu. „Našim lidem je úplně jedno, s jakým protivníkem se setkají. My prostě děláme svoji práci,“ vysvětluje kapitán Bedřich Hýža.

„Dneska nejsou jednoduché mise. Není malá mise, nebo velká mise. O tom se přesvědčujeme právě na té misi v Mali,“ dodává armádní generál a náčelník Generálního štábu Armády ČR Josef Bečvář.

Čeští vojáci už jeden teroristický útok v Mali odrazili a to loni na jaře, kdy tři ozbrojenci se samopaly přepadli přímo velitelství evropských sil v hlavním městě Bamaku.