Proti teroristům, kteří v neděli útočili v Mali, zasahovali čeští vojáci

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) informoval, že čeští vojáci se zapojili do bojů proti teroristům, kteří v neděli napadli turistické letovisko v Mali. Následně pomáhali se záchranou a evakuací lidí. Všichni jsou v pořádku, napsal na svém twitterovém účtu ministr.

„Proti nedělnímu útoku radikálů na turistické letovisko v Mali zasahovali naši vojáci. Byli zapojeni jak do bojů, tak následné evakuace,“ napsal Stropnický. „Jde o opakované aktivní zapojení v boji proti terorismu v této oblasti. Všichni naši vojáci jsou v pořádku,“ dodal.

K incidentu došlo v letovisku Kangaba nedaleko hlavního města Bamaka. Zatím blíže neidentifikovaní útočníci napadli hotelový komplex a zabili dva lidi. Během následné operace byli zastřeleni čtyři extremisté, podařilo se zachránit 36 návštěvníků a zaměstnanců hotelu.

Útok v Mali
Zdroj: ČTK/AP/Baba Ahmed

Na místo byly podle mluvčího generálního štábu Jana Šulce vyslány dva týmy rychlé reakce složené z české jednotky, která v Mali působí. Po příjezdu do areálu se čeští vojáci zapojili do boje s teroristy.

„Ve spolupráci s příslušníky maliských ozbrojených sil a dalšími složkami poté plnili úkoly při evakuaci a záchraně osob z přepadeného areálu, poskytování první pomoci raněným a doprovodu sanitních vozidel,“ popsal Šulc.

Události, jako jsou tyto, jasně prokazují význam našeho působení v zahraničních operacích po boku partnerů a důležitost boje s terorismem přímo v oblastech jeho vzniku.
Martin Stropnický
ministr obrany

„Naši vojáci, jejichž hlavním úkolem je ochrana velitelství mise, během incidentu prokázali vysokou míru profesionality a připravenosti,“ ocenil náčelník Generálního štábu Armády České republiky Josef Bečvář jednotku, jejíž jádro tvoří příslušníci 71. mechanizovaného praporu z Hranic. Kromě ochrany sídla mise Evropské unie mají za úkol například doprovod důležitých osob. Další čeští vojáci cvičí maliské kolegy.

Již druhý český zásah

V nestabilní severoafrické zemi operuje řada islamistických teroristických skupin, z nichž nejvýznamnější je Ansar Dine, Murábitún a Al-Káida v islámském Maghribu. V bývalé francouzské kolonii proto od roku 2013 působí více než 10 tisíc členů mírových sil OSN z různých zemí. Česká armáda má v maliské misi pod patronací Evropské unie několik desítek vojáků.

Čeští vojáci se již v minulosti v Mali s ozbrojenci střetli při obraně hotelu, ve kterém mise EU sídlí. Za útokem stála skupina ozbrojenců, na hotel přímo zaútočil jeden muž vyzbrojený útočnou puškou AK-47 a granáty. Jeden z českých vojáků ho zneškodnil, byl za to poté oceněn vysokým vyznamenáním.