Popírač holokaustu Mahler odsouzen na šest let

Mnichov - Německého neonacistického provokatéra Horsta Mahlera, který v minulosti často šokoval a byl opakovaně odsouzen za propagaci nacismu a hanobení národa, poslal dnes mnichovský soud na šest let do vězení za opakované popírání holokaustu. Třiasedmdesátiletý někdejší aktivista ultralevicové teroristické Frakce Rudé armády (RAF) a pozdější člen a obhájce krajně pravicové Národnědemokratické strany Německa (NPD) popíral holokaust také přímo v soudní síni. Svůj proces se snažil využít k propagaci nacistické ideologie.

Obdobně postupoval i ve svých předchozích procesech, při nichž dostával tresty pouze v rozsahu několika měsíců vězení. V roce 2004 například dostal pokutu 7 800 eur, tedy asi 220 tisíc Kč, za to, že obhajoval teroristické útoky na USA z 11. září 2001.

V roce 2006 musel nastoupit devítiměsíční trest za šíření nacistické propagandy. V roce 2008 dostal deset měsíců nepodmíněně za to, že v rozhovoru s novinářem a televizním moderátorem židovského původu Michelem Friedmanem popíral holokaust a pozdravil novináře nacistickým pozdravem. V Německu je obojí trestné.

Nepodmíněnost trestu již tehdy zdůvodnil soud tím, že u odsouzeného není naděje na pozitivní vývoj chování. V souvislosti s tím přišla o místo jistá státní zástupkyně, když několikátý obdobný rozsudek proti Mahlerovi okomentovala tím, že Mahler „by zasluhoval respekt za vytrvalost, s níž obhajuje své názory nehledě na tresty“.

Již v 70. letech byl Mahler trestán vězením za členství v teroristické organizaci RAF, která vraždami a únosy politiků a podnikatelů usilovala o zhroucení státu.