„Politický útok, mnoho občanů přijde o volební právo.“ Federální soud v USA zablokoval změny pošty

Federální soud ve Spojených státech dočasně zablokoval změny americké pošty, které podle čtrnácti států celostátně zkomplikují doručování. Úpravy jsou podle soudce „politicky motivovaným útokem na výkonnost“ podniku před plánovanými listopadovými prezidentskými volbami. Ty se i kvůli epidemii covidu-19 mají zčásti konat korespondenčně. Informovala o tom agentura AP.

Soudce Stanley Bastian konstatoval, že vydává celonárodní předběžný příkaz a vyhoví tak 14 státům, které podaly žalobu na administrativu amerického prezidenta Donalda Trumpa, poštu a jejího šéfa Louise DeJoye.

„Státy ukázaly, že žalovaní jsou zapleteni do politicky motivovaného útoku na výkonnost pošty,“ sdělil soudce Bastian. Změny podle něj zapříčiní, že spousta voličů s velkou pravděpodobností „přijde o volební právo“.

Státy v čele se západoamerickým Washingtonem chtějí, aby šéf pošty okamžitě zastavil úpravy, které nutí poštovní dodávky odjet v určitý čas, nezávisle na tom, jestli jsou naloženy všechny zásilky. Žádají také, aby byla korespondenčním hlasům přisouzena vyšší priorita bez nutnosti vyššího poplatku a aby DeJoy další změny zavedl až po volbách.

DeJoy, který je podle amerických médií štědrým sponzorem prezidenta Trumpa a Republikánské strany, již dříve přislíbil, že některé změny oddálí. Další ale ponechal, proti čemuž se státy soudně ohradily.

Na předpokládaný zájem o poštovní hlasování způsobený koronavirovou krizí si již měsíce opakovaně bez předložení důkazů stěžuje nynější prezident a republikánský kandidát do nastávajícího klání Trump. Podle něj to povede k rozsáhlým volebním podvodům. Zasílání volebních lístků poštou přitom není v USA neobvyklé, v roce 2016 tak voliči odevzdali čtvrtinu všech hlasů a tuto možnost nabízí všem voličům bez výjimky 34 z 50 amerických států.