Generální poštmistr USA odkládá reformy. Podle opozice hrozilo ovlivnění voleb

Šéf americké pošty (USPS) prohlásil, že do voleb pozastaví všechny reformy této federální agentury, napsala agentura Reuters. Reformy se v posledních dnech staly středobodem politických sporů. Demokraté v nich totiž vidí snahu republikánů zmanipulovat podzimní prezidentské volby. V nich se očekává zvýšené korespondenční hlasování kvůli pandemii.

Generální poštmistr Louis DeJoy v reakci na vlnu nevole oznámil, že pozastaví účinnost všech dosud prosazených změn až do listopadových voleb, aby „se vyhnul byť jen zdání toho, že mají dopad na volební poštu“.

V činnosti tak zůstanou dříve vyřazené třídicí stroje na dopisy, na místo se vrátí některé odstraněné poštovní schránky, USPS bude pošťákům proplácet přesčasy, „jak bude potřeba“, a služba vyčlení veškeré prostředky, jež budou nutné k „uspokojení nepředvídané poptávky“, uvedl DeJoy.

Šéf demokratů v Senátu Chuck Schumer však zareagoval požadavkem, aby šéf pošty svoje reformy odvolal natrvalo a aby pošta veškeré volební materiály zasílala prioritně. Také nejvýše postavená demokratka v Kongresu Nancy Pelosiová DeJoyovo oznámení nazvala nedostatečným prvním krokem a uvedla, že Sněmovna nadále plánuje v sobotu projednávat návrh zákona, který USPS nařizuje zachování služeb na stejné úrovni, jaká panovala na začátku roku.

Žaloby

Prezidentem Donaldem Trumpem nedávno jmenovaný generální poštmistr Louis DeJoy ve snaze snížit výdaje roky prodělávající federální agentury přijal úsporné reformy, jež podle řady pozorovatelů vedly k citelnému zpoždění při doručovaní zásilek na mnoha místech USA. Samotná pošta přitom nedávno varovala většinu států, že v nich možná nebude schopna doručit poštou některé zaslané volební lístky dostatečně včas na to, aby vůbec mohly být sečteny.

Demokraté se kvůli tomu rozhodli přerušit parlamentní prázdniny a prosadit v jimi ovládané Sněmovně reprezentantů zákon, který by některé DeJoyovy kroky zvrátil. Řada států s demokratickými guvernéry také chystá na Trumpa a DeJoye žaloby.