Policie v Severním Irsku zatkla čtyři podezřelé kvůli vraždě novinářky McKeeové

Policie v severoirském městě Londonderry ve čtvrtek ráno zatkla čtyři muže v souvislosti s vyšetřováním nepokojů, během nichž byla zavražděna mladá novinářka Lyra McKeeová. K odpovědnosti za její vraždu se již dříve přihlásila radikální republikánská organizace Nová IRA, která usiluje o sjednocenou Irskou republiku. S odvoláním na vyjádření místní policie o tom informovala agentura AFP.

Policie provedla čtyři domovní prohlídky a zatkla muže ve věku 15, 18, 38 a 51 let. Zatčení jsou nyní ve vazbě a vyšetřovatelé je vyslýchají. V souvislosti se smrtí McKeeové již dříve policisté vyslechli dva muže a jednu ženu, všechny podezřelé ale nakonec propustili.

Zhruba 140 lidí poskytlo policii snímky, videozáznamy a svědectví z místa dění. Uvedl to pro britský deník The Guardian detektiv Jason Murphy, který se zabývá vyšetřováním incidentu. Policie také zveřejnila záznam z bezpečnostních kamer, který sice nezachycuje tvář údajného střelce, ale naznačuje, že by neměl být starší dvaceti let.

McKeeová zemřela kvůli zraněním, jež utrpěla poté, co jeden z účastníků dubnových nepokojů v Londonderry začal střílet na zasahující policisty. Novinářka se v době střelby nacházela poblíž policejního vozidla, odkud konflikt pozorovala. Stala se první obětí mezi britskými novináři od smrti Martina O'Hagana v roce 2001, který zahynul při střelbě v severoirském hrabství Armagh. 

Organizace Nová IRA ve svém prohlášení zveřejněném 23. dubna v irském deníku The Irish Times uvedla, že McKeeová zemřela proto, že „stála na straně nepřátel“, čímž měla na mysli policii.

Smrt novinářky podle AFP oživila vzpomínky na období konfliktu v Severním Irsku, kdy při střetech republikánských nacionalistů, požadujících jednotné Irsko, a unionistů, kteří byli pro setrvání Severního Irska ve Spojeném království, zemřelo asi tři a půl tisíce lidí. Spor se podařilo utišit po desítkách let takzvanou Velkopáteční dohodou v roce 1998, kterou však Nová IRA odmítá.

Vražda novinářky následovala po výbuchu auta v Londonderry z letošního ledna, ze kterého policie také viní organizaci Nová IRA. Podle agentury Reuters nová vlna násilí budí obavy, že malé ozbrojené skupiny zneužívají politického vakua v Severním Irsku a napětí způsobeného rozhodnutím Británie opustit Evropskou unii.