Policie nakrátko zadržela bývalou premiérku Skotska Sturgeonovou ve věci financování strany

Policie v neděli zadržela bývalou skotskou premiérku Nicolu Sturgeonovou v souvislosti s probíhajícím vyšetřováním financování Skotské národní strany (SNP). Večer ji propustila bez obvinění. Informovala o tom BBC. Kvůli stejnému vyšetřování byl už na začátku dubna zadržen, vyslechnut a poté bez obvinění propuštěn i manžel bývalé předsedkyně SNP a skotské expremiérky Peter Murrell, který v březnu rezignoval na funkci výkonného ředitele SNP. Tehdy policisté prohledali rovněž dům Sturgeonové a sídlo strany v Edinburghu.

„Žena je ve vazbě a je vyslýchána detektivy skotské policie,“ uvedla policie. Ta ve svých prohlášeních jména podezřelých nezveřejňuje, dokud nejsou obviněni, poznamenala agentura AP. BBC a další britská média ale zadrženou identifikovaly jako Sturgeonovou. Vzhledem k probíhajícímu vyšetřování policie celou záležitost dále nekomentovala.

Zadržení skotské expremiérky, která překvapivě odstoupila začátkem letošního roku, potvrdil i její mluvčí. Na pohovor na policii se podle něj dostavila dobrovolně. „Nicola vždy říkala, že bude spolupracovat při vyšetřování, jestliže o to bude požádána, i nadále tak činí,“ dodal mluvčí. Další komentář odmítl s tím, že „není vhodné veřejně řešit jakékoli problémy, když vyšetřování nadále probíhá“.

V souvislosti s vyšetřováním bylo v minulosti zadrženo a vyslýcháno i několik dalších vysoce postavených představitelů nacionalistické Skotské národní strany, obviněn ale nikdo nebyl. Zadržen a posléze propuštěn byl mimo jiné i pokladník SNP Colin Beattie, který také na svou funkci rezignoval.

Policie vyšetřuje, co se stalo s více než 600 tisíci librami (přes 16,5 milionu korun), které v roce 2017 vybrala kampaň za nezávislost Skotska. Peníze měly být použity výhradně k tomuto účelu, ale úřady mají podezření, že se tak nestalo.