Budeme generací, která zajistí nezávislost Skotska, řekl nový předseda skotské vlády Humzu Yousaf

Skotská národní strana (SNP) zvolila novým lídrem Humzu Yousafa. Dosavadní ministr zdravotnictví v úterý vystřídá Nicolu Sturgeonovou v čele skotské vlády. Yousaf, sedmatřicetiletý praktikující muslim, je podle agentury Reuters zkušeným ministrem, před kterým stojí nelehký úkol sjednotit SNP v její snaze o nezávislost. Ve dvoutýdenní volbě nového lídra těsně porazil skotskou ministryni financí Kate Forbesovou, oznámilo vedení strany.

„Budu prvním ministrem pro celé Skotsko… Mou bezprostřední prioritou bude ochránit každého Skota před krizí životních nákladů,“ řekl po vyhlášení výsledků Yousaf. Je blízkým spojencem Sturgeonové, takže jeho vítězství v souboji o vedení SNP signalizuje, že se strana nevzdá své progresivní politiky.

„Budeme generací, která zajistí nezávislost Skotska,“ řekl Yousaf v Edinburghu po vyhlášení výsledků. Průzkumy veřejného mínění naznačují, že odtržení od zbytku Británie podporuje ve Skotsku asi čtyřicet procent voličů, píše agentura Reuters. Nový předseda SNP se také bude muset pokusit sjednotit stranu po tvrdé kampani na post lídra, která odhalila rozpory mezi kandidáty ohledně jejich přístupu k nezávislosti a sociálním otázkám.

„Tam, kde je třeba zacelit rozpory, to musíme udělat, a to rychle, protože máme před sebou práci a jako strana jsme nejsilnější, když jsme jednotní. To, co nás spojuje, je náš společný cíl – zajistit našemu národu nezávislost,“ řekl nový předseda SNP.

Yousaf prohlásil, že jeho muslimská víra „není základem, na němž tvořím zákony“ a že podporuje manželství pro všechny. Uvedl také, že hodlá napadnout rozhodnutí britské vlády zablokovat návrh zákona přijatý skotským parlamentem, který lidem usnadňuje změnu jejich zákonného pohlaví.

Jeho progresivní sociální názory by měly zachovat dohodu se Stranou zelených o podpoře vlády SNP.

Vláda Konzervativní strany v Londýně konání druhého referenda ve věci nezávislosti Skotska odmítá a mluvčí premiéra Rishiho Sunaka na Yousafovy plány reagoval slovy: „Myslím, že znáte naše dlouhodobé stanovisko.“

Politická kariéra Humzu Yousafa

Sedmatřicetiletý Yousafa se narodil v Glasgow a vystudoval politologii na Glasgowské univerzitě. Po ukončení studia pracoval jako asistent poslance skotského parlamentu, než byl v roce 2011 sám zvolen poslancem. 

Poprvé se stal juniorním ministrem v roce 2012, v té době byl nejmladší osobou a prvním členem etnické menšiny, který vstoupil do skotské vlády. V roce 2018 nastoupil do skotské vlády jako ministr spravedlnosti a v květnu 2021 se stal ministrem zdravotnictví. 

Yousaf dříve řekl, že nezávislé Skotsko by se mělo zabývat zrušením monarchie. V rozhovoru pro deník National uvedl: „Skotsko by se mělo zbavit monarchie. Rozhodně během prvních pěti let zvažme, zda bychom neměli přejít od monarchie k volené hlavě státu.“

Politikův otec pochází z Pákistánu a do Skotska přišel v šedesátých letech 20. století, zatímco jeho matka se narodila v Keni v rodině jihoasijského původu. Se svou druhou manželkou má dítě a také nevlastní dceru.