Policie vyslýchala manžela bývalé skotské premiérky Sturgeonové

Manžel bývalé skotské premiérky Nicoly Sturgeonové Peter Murrell byl ve středu zatčen a vyslýchán policií, informoval zpravodajský server BBC. Kriminalisté se o něj zajímají kvůli financování Skotské národní strany (SNP), jejíž byla Sturgeonová až do konce letošního března předsedkyní. Po několikahodinovém výslechu policie muže propustila, vyšetřování ale nekončí.

Skotská policie Murrella vzala ve středu ráno do policejní vazby, kde se podrobil výslechu. Policisté mezitím prohledali jeho domov, sídlo SNP v Edinburghu a další adresy spojené s vyšetřováním. Podle agentury Reuters strávil Murrell ve vazbě 11 hodin. Skotská policie po jeho propuštění uvedla, že vyšetřování pokračuje.

Policie vyšetřuje, kam se podělo více než 600 tisíc liber (přes 14 milionů korun), které v roce 2017 vybrala kampaň za skotskou nezávislost. Peníze měly být použity výhradně k tomuto účelu, ale ve stranických výkazech chybí.

Murrell minulý měsíc rezignoval na funkci výkonného ředitele SNP, kterou zastával od roku 1999. V roce 2010 se oženil se Sturgeonovou, která byla lídryní SNP a skotskou premiérkou od roku 2014 až do konce minulého měsíce, kdy ji ve funkcích vystřídal Humza Yousaf. Svou rezignaci Sturgeonová ohlásila už v polovině února, kdy řekla, že je správný čas odejít. Hovořila také o osobní dani, kterou si působení ve vrcholné politice vybírá.

Yousaf odmítl vyšetřování komentovat

Skotský premiér Yousaf ve středu řekl, že zprávy o zatčení manžela Sturgeonové jsou pro stranu náročné, ale odmítl policejní vyšetřování komentovat. „SNP plně spolupracovala s vyšetřovateli a bude tak činit i nadále,“ ujistil.

Místopředsedkyně skotské organizace Labouristické strany Jackie Baillieová řekla, že středeční zatčení je „opravdu znepokojivé“ a vyzvala Sturgeonovou a Yousafa, aby urychleně sdělili, „co vědí a odkdy“.

Sturgeonová vedla Skotsko od roku 2014, kdy Skotové v referendu hlasovali pro setrvání Skotska ve Spojeném království v poměru 55 ku 45 procentům. Sturgeonová a SNP pak usilovaly o další referendum s argumentem, že odchod Británie z EU změnil základní pravidla.

Skotská vláda usiluje o vypsání referenda na říjen, a to s otázkou „Mělo by Skotsko být nezávislou zemí?“ Britská vláda odmítá hlasování umožnit s tím, že otázka byla vyřešena referendem z roku 2014.