Paříž chystá olympijské hry. Přípravy provází velký zájem i bezpečnostní rizika

Události: Zájem o letní olympiádu v Paříži (zdroj: ČT24)

O letní olympiádu v Paříži je obrovský zájem, za jediný den se vyprodalo téměř všech čtyři sta tisíc vstupenek, které organizátoři dali do prodeje. Sportovní fanoušky neodradilo ani nečekané zdvojnásobení ceny jízdného během olympijských her ve francouzské metropoli.

Velkolepé slavnostní zahájení na řece Seině se odehraje před zraky více než půl milionu lidí, a to v šestikilometrovém úseku podél toku. Organizátoři jiný scénář zatím nepřipouštějí, přestože experti varují před vysokými bezpečnostními riziky.

„Ceremoniál bude trvat šest a půl hodiny ve zcela otevřeném prostoru. Jak během něho chcete zajistit bezpečnost například izraelských sportovců?“ podivil se bývalý poradce vlády a bezpečnostní specialista Alain Bauer.

Úřady kolem sportovišť zatím vymezily zóny se zvláštními pravidly, které jsou zcela uzavřeny pro automobilovou dopravu. Výjimečně bude střežena také olympijská vesnice. „Já mám zkušenost z toho, že ty obavy před olympijskými hrami vždy nějaké jsou, ale ve výsledku to nakonec dopadne dobře. Věřím tomu, že to Francouzi zajistí na top úrovni,“ prohlásil sportovní ředitel Českého olympijského výboru Martin Doktor.

Francie uspořádá olympijské hry i v roce 2030

Výstavba vesnice pro patnáct tisíc sportovců mezitím pokračuje podle plánu. Zpoždění prací je podle organizátorů minimální. „Ještě nám zbývá dost práce. Snažíme se pokračovat podle plánu. Jsme připraveni přijmout deset milionů diváků a spoustu návštěvníků ze zahraničí,“ podotkla francouzská ministryně sportu Amélie Oudéa-Castérová.

Symboly her jsou v Paříži vidět na každém kroku. V duchu chystaného klání se nesou i nově otevřené vánoční trhy před radnicí. Diváky olympijských her ale nepotěší zdražení jízdného v metru. Obyčejný lístek má stát dvojnásobek současné ceny, což je v přepočtu téměř sto korun. Pro držitele vstupenek na soutěže přitom v kandidátském projektu slibovali jízdné zdarma. 

Francie bude pořádat olympijské hry i v roce 2030. Země totiž získala důvěru Mezinárodního olympijského výboru, který je spokojen s průběhem příprav na ty letní v příštím roce.