Palestinci hlásí smrt obyvatele Západního břehu po útoku židovských osadníků

Palestinské úřady na okupovaném Západním břehu Jordánu oznámily, že radikalizovaní izraelští osadníci v sobotu večer napadli dvě palestinské vesnice. Při útocích přišel podle nich jeden člověk o život, hlášeny jsou i škody na majetku. Izraelská armáda oznámila, že případ předala policii, která ho šetří.

On-line přenos

Stručně z Blízkého východu (prosinec 2023)

  • 08:28

    Izraelská armáda podle portálu The Jerusalem Post oznámila, že přibližně 17 procent úmrtí vojáků v Pásmu Gazy při operacích následujících po útoku teroristů z Hamásu na židovský stát byly nehody. Patří mezi ně incidenty zahrnující palbu do vlastních řad, pády zdí, nesprávná manipulace s výbušninami či přejetí izraelských vojáků tanky, jejichž posádky spřátelené bojovníky přehlédly.

  • 05:28

    Letadlová loď USS Gerald R. Ford, kterou Spojené státy po útoku palestinského teroristického hnutí Hamás na Izrael ze 7. října vyslaly do východního Středomoří, se v příštích dnech vrátí do svého domovského přístavu na východě USA. S odvoláním na dvojici amerických činitelů o tom informoval server ABC News.

  • 05:18

    Teroristické hnutí Hamás vystřelilo krátce po nedělní půlnoci více než dvacet raket na jih a centrální část Izraele, píše portál The Times of Israel. Většinu přilétajících střel zneškodnila protivzdušná obrana, zranění nejsou hlášena.

Palestinská záchranná služba uvedla, že při střetu místních obyvatel s osadníky a přivolanými izraelskými vojáky v obci Karavat Bání Hasan v severozápadní oblasti Západního břehu zemřel 38letý Palestinec, který byl střelen do hrudníku.

Izraelská armáda uvedla, že na místo střetu dorazili vojáci, kteří se pomocí prostředků k rozhánění nepokojů i ostré střelby snažili konflikt mezi obyvateli a osadníky ukončit. Palestinci reagovali střelbou pomocí pyrotechniky, přičemž se čtyři z nich zranili, poraněn byl také jeden Izraelec. Případ se vyšetřuje a byl předán policii, dodala armáda.

Starosta vesnice Madama poblíž Nábulusu zase oznámil, že během jiného incidentu skupina asi 15 židovských osadníků ve vesnici zapálila automobil a rozbila kameny okno jednoho domu. Izraelská armáda se k této události nevyjádřila.

Část radikálních židovských osadníků volá po vyhnání Arabů z celého Západního břehu a připojení oblasti k Izraeli.

Násilí na Západním břehu dosáhlo maxima

Tyto útoky jsou další z celé řady podobných incidentů, k nimž dochází ze strany radikalizovaných židovských osadníků. Odsuzují je přední světoví státníci včetně amerického prezidenta Joea Bidena, jehož administrativa má v plánu zakázat udělování amerických víz extremistickým osadníkům.

Násilí na okupovaném Západním břehu, se kterým Palestinci počítají pro svůj budoucí stát, letos dosáhlo nejméně patnáctiletého maxima a ještě zesílilo poté, co Izrael v reakci na krvavé útoky Hamásu na jižní Izrael ze 7. října zahájil vojenské operace na druhém palestinském území, v Pásmu Gazy. Židovské osady na Západním břehu se přitom stále rozšiřují a mírové úsilí podporované Spojenými státy již téměř deset let vázne, píše Reuters.

Izraelská organizace pro lidská práva Ješ Din, která monitoruje násilí páchané židovskými osadníky, uvádí, že za měsíc a půl od začátku války zaznamenala 225 takových případů v 93 palestinských obcích. Ještě před sobotním incidentem přišlo podle ní při těchto útocích o život nejméně devět Palestinců.