Ozbrojenci v Nigérii zajali 150 žáků. Od prosince jde o desátý hromadný únos

Na 150 žáků se pohřešuje na severu Nigérie ve státě Kaduna po útoku na internátní školu. Pravděpodobně jsou v rukách útočníků. Ti původně zajali ještě větší počet dětí, pětadvaceti z nich se ale podařilo utéct. Únos žáků není na severu Nigérie ničím neobvyklým, pachatelé zpravidla žádají o výkupné.

Útok na internátní školu je desátým hromadným únosem tohoto typu od prosince loňského roku. Policisté o incidentu mluví jako o divokém útoku ozbrojenců. „Přemohli ochranku školy a pronikli na studentské ubikace,“ popsala policie. Šestadvacet lidí, včetně jedné učitelky, se podle úřadů podařilo zachránit.

Přepadenou školu navštěvovalo zhruba 180 studentů, kteří v době útoku psali testy, popsal sedmnáctiletý Hayab, jemuž se podařilo ozbrojencům uniknout.

Unášení žáků a studentů je pro bandity na severu Nigérie byznysem. Od loňského prosince bylo odvlečeno a zajato z internátních škol na severu země přes tisíc žáků a dalších lidí. Zhruba 150 z nich je stále v rukou útočníků. Cílem ozbrojenců je získat výkupné.

To často platí úřady jednotlivých nigerijských států. Nigerijský prezident Muhammadu Buhari vyzval místní samosprávu, aby nevyplácela výkupné a neposkytovala tak peníze, vozy či jiné zboží kriminálním skupinám.

Velkým odpůrcem vyplácení výkupného je i guvernér státu Kaduna, který pohrozil postihem lidem, kteří by chtěli vyhovět požadavkům únosců. Podle AFP jeho přístup začínají přebírat i další státy.

Jelikož státy a další zřizovatelé nejsou schopni zajistit na severu země bezpečnost internátních škol, začínají je zavírat. To dál ztěžuje přístup ke vzdělání dětem v jedné z nejchudších afrických oblastí.