Teroristé z Boko Haram po třech letech propustili 82 unesených školaček

Nigerijská teroristická skupina Boko Haram propustila 82 školaček unesených před třemi lety. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na zprávu nigerijské vlády. V zajetí stále zůstává více než stovka dívek, které islámští radikálové unesli ze školy ve městě Chibok na severu země. Propuštěné školačky jsou  již v hlavním městě Abuja, kde se mají setkat s prezidentem Muhammadu Buharim.

Islamisté unesli 276 školaček v dubnu 2014 a vláda s nimi dlouhodobě vyjednává o jejich propuštění. Padesáti sedmi uneseným se podařilo do několika hodin uprchnout, později byly osvobozeny dvě školačky. Dosud největší skupinou, kterou únosci pustili na svobodu, bylo 21 dívek loni v říjnu.

Dívky byly nalezeny u města Banki nedaleko hranic Nigérie s Kamerunem. Jejich věznitelé z Boko Haram je podle nigerijských úřadů neustále převáželi z místa na místo. Podle vládního komuniké byla skupina školaček vyměněna za osoby podezřelé z příslušnosti k Boko Haram.

Únos studentek ze školy v Chiboku ve státě Borno je nejznámějším případem násilností páchaných Boko Haram. V rukou této skupiny jsou stovky dalších unesených dospělých i dětí, o jejichž osud se podle kritiků nigerijské vlády nikdo nestará. Dětský fond OSN UNICEF poukázal na to, že Boko Haram unesené děti využívá k sebevražedným útokům.

Rodiny obětí nyní s napětím očekávají zveřejnění jmen propuštěných dívek. Ty se podle Mezinárodního výboru Červeného kříže, který společně se švýcarskou vládou zprostředkovával vyjednávání teroristů s vládou, mají brzy shledat se svými nejbližšími.

V to doufá také Amnesty International. Organizace v prohlášení dodala, že dívky by měly být ušetřeny „mediálního divadla“ a zaslouží si soukromí. Lidskoprávní organizace dříve kritizovaly nigerijské úřady za postup v případě 21 obětí z Chiboku propuštěných loni v říjnu. Dívky jsou údajně stále ve vládní péči v Abuji skoro 900 kilometrů od Chiboku kvůli rehabilitaci a psychologickému poradenství.