Dívka, která uprchla Boko Haram, stále myslí na své spolužačky z Chiboku

Události: Dívky v zajetí Boko Haram (zdroj: ČT24)

Američtí kongresmani slíbili Nigérii větší pomoc při pátrání po dívkách, které před dvěma lety ze školy v Chiboku unesli teroristé z Boko Haram. Několika z nich se podařilo utéct, většina je ale stále nezvěstná. Zpravodaj České televize Martin Řezníček mluvil ve Washingtonu s dívkou, které se tehdy uprchnout podařilo. Tento týden se objevilo video dokazující, že některé z jejích unesených spolužaček jsou stále naživu.

Dívky, které si prošly peklem v zajetí Boko Haram, na veřejnosti nesundávají sluneční brýle. Nechtějí, aby je únosci poznali, protože by se mohli mstít jejich rodinám v Nigérii. Jedna z nich si říká Saa - jedná se o pseudonym, který používá z bezpečnostních důvodů.

„Stát tu dnes a zastupovat holky z Chiboku pro mě moc znamená. Když jsem včera viděla to video, dalo mi to větší odvahu o nich mluvit a říct světu, že s tím něco musíme dělat a přivést tyhle holky zpět,“ říká Saa.

Na videu, které radikálové Boko Haram natočili a poslali nigerijské vládě, totiž poznala několik svých spolužaček. Brečela štěstím, že jsou živé, a žalem, že jsou stále v zajetí. Ona sama teroristům před 2 lety unikla jen zázrakem. Seskočila z korby náklaďáku.

Unesené školačky
Zdroj: ČT24

„Dokážete si představit, že by vaše dcera nebo sestra byla mezi těmi děvčaty, která jsou dva roky nezvěstná? Jak byste se cítil? Jak byste spal?“ přibližuje Saa své pocity, které ji vedou apelovat na veřejnost, aby se osudem dívek zabývala. Chtěla by, aby se i ony mohly radovat z toho, že mohou chodit do školy.

Skupina s názvem Vzdělání musí pokračovat (EMCI) sehnala pro 13 Nigerijek, které se dostaly na svobodu, středoškolská stipendia ve Spojených státech. Dívky si možnosti studia velmi váží a chtěly by v něm pokračovat dál. „Neměli jsme pro ně stipendia na vysokou školu. I když to zní smutně, tak prakticky řečeno doufám, že nebudou všechny maturovat najednou, protože to by mohl být problém,“ líčí právník EMCI Emmanuel Ogebe.

Z Boko Haram mají strach i v USA

Někteří kongresmani označují Boko Haram za organizaci, která má na rukou víc krve než samozvaný Islámský stát v Sýrii a Iráku. Obávají se, že potenciál získat sympatizanty mají teroristé i ve Spojených státech. „Tohle může mít dopad na naši vlast, protože v našich městech je mnoho afroamerických chlapců, kteří nemají práci, jsou to bezvěrci, bez rodičů a jsou každý den na internetu,“ konstatuje demokratická kongresmanka Frederica Wilsonová.

Jen za poslední dva roky unesli podle organizace Amnesty International teroristé z Boko Haram okolo dvou tisíc dívek a chlapců. Nejznámější je právě případ 276 školaček, které zmizely ze školy v Chiboku. Ani po dvou letech se většinu z nich nepodařilo najít a zachránit, navzdory mezinárodní kampani a snaze politiků i celebrit po celém světě.

„Dívky nepropustíme, dokud z vězení neodejdou naši bratři,“ vzkázal prostřednictvím videa vůdce Boko Haram Abubakar Šekau. Podle OSN a některých dalších zpráv slouží dívky islamistům jako sexuální otrokyně, případně s nimi obchodují na černém trhu s otroky. Některé byly vycvičeny k sebevražedné misi.

 Za posledních šest let zabily milice Boko Haram přes 20 tisíc lidí, stovky drží jako rukojmí. Statisíce dalších ohrožují a vyhání je z jejich domovů a polí. Uprchlíků jsou už více než tři miliony.

Cílem teroristické skupiny, která se přihlásila k samozvanému Islámskému státu v Sýrii a Iráku, je vytvořit stát s přísnými islámskými pravidly. Na severu Nigérie proti Boko Haram bojuje mezinárodní vojenská mise, do níž Nigérie, Niger, Čad, Kamerun a Benin poslaly necelých 9 tisíc mužů. Kolotoč únosů, útoků a smrti však nepřestává.