Ostrov La Palma zachvátil mohutný požár, evakuovaly se tisíce lidí

Tisíce obyvatel španělského ostrova La Palma se musely od soboty evakuovat kvůli rozsáhlému lesnímu požáru. Plameny již pohltily čtyři a půl tisíce hektarů půdy a zničily nejméně tucet domů. Kromě hasičů zápolí s požárem i na čtyři sta vojáků, píše zpravodajský server BBC. Na tomto ostrově jde o první přírodní neštěstí od exploze sopky v roce 2021, která zničila tisíce obydlí.

Podle místních úřadů bylo evakuováno 4255 lidí, další ale odmítají opustit své domovy. „Přijde civilní stráž a chce vás donutit, abyste opustili svůj domov,“ postěžoval si BBC jeden z obyvatel ostrova Leon Barreto.

„Chtějí vás donutit, abyste ztratili všechno, na čem jste celý život pracovali, abyste odešli a nechali to shořet, protože je to protokol. Ale pak nemají protokol, aby jednali tak, jak by měli,“ prohlásil Barreto.

Šéf regionální vlády Kanárských ostrovů Fernando Clavijo zdůraznil, že prioritou musí být záchrana životů. „V první řadě jsou lidé, pak domy a pak (hašení ohně),“ řekl Clavijo.

Nasazení hydroplánů

Hasiči zapojili do akce hydroplán, v neděli by měli mít k dispozici celkem dva, informovala místní média. Španělská armáda nasadila do operace sto padesát svých hasičů a očekává se, že využije i další svou jednotku. Červený kříž pak zřídil zařízení na pomoc evakuovaným.

Požár vypukl v oblasti El Pinar v severozápadní obci Puntagorda, kde jsou borovice, křoviny a také pozemky obdělávané zemědělci. Následně se rozšířil na jih směrem k městu Tijarafe.

Clavijo soudí, že plameny se rychle šíří kvůli větru, klimatickým podmínkám a také vlně veder, která prochází jihem Evropy. Nedělní teploty by ale na La Palmě neměly podle předpovědi přesáhnout pětadvacet stupňů Celsia, přičemž Kanárské ostrovy se nepotýkají s intenzivní vlnou veder jako zbytek jižní Evropy.

Podle regionálního premiéra se postup požáru v sobotu sice zpomalil, dál však zůstává mimo kontrolu. Kouř z požáru narušuje i leteckou dopravu na ostrov La Palma, upozornil anglickojazyčný server CanarianWeekly.

Biosférická rezervace

La Palma je jedním ze sedmi hlavních Kanárských ostrovů. Celý ostrov je od roku 2002 díky své bohaté přírodní rozmanitosti biosférickou rezervací na seznamu UNESCO.

V září 2021 na ostrově vybuchl stratovulkán Cumbre Vieja a erupce poté trvala celé tři měsíce. Nevyžádala si sice žádné bezprostřední oběti na životech, zato zničila skoro tři tisíce domů, stovky hektarů plantáží a také celou řadu silnic. Evakuovány musely být tisíce lidí.