Sopka na La Palmě opět chrlila magma, jde o nejdelší erupci v historii ostrova

Erupce sopky na La Palmě trvá už dvanáct týdnů a je nejdelším zdokumentovaným výbuchem na tomto španělském ostrově a jedním z nejdelších na Kanárských ostrovech. Kdy se vulkán uklidní, zatím experti stále nedokážou odhadnout. Po několika dnech zmírnění aktivity totiž sopka v neděli opět vychrlila obrovský proud magmatu.

Láva ze sopky v masivu Cumbre Vieja na ostrově La Palma zničila od 19. září už na 1630 budov, z toho třináct stovek obytných domů. Zbytek zničených budov jsou zemědělské provozy, továrny, obchody či školy.

Několik proudů lávy, která teče do oceánu, pokrylo na 1170 hektarů a další území, zatím neupřesněné rozlohy, zničil popel ze sopky. Masa popela, která místy dosahuje výšky i několik metrů, zasypala například i místní hřbitov a zničila rozsáhlé plochy banánovníkových plantáží.

Nejhorší škody způsobila láva krátce po začátku exploze 20. září, kdy zničila během 24 hodin 159 budov, a 29. září, kdy za jediný den zaplavila 151 domů. Erupce si nevyžádala žádnou přímou oběť, protože úřady včas evakuovaly několik tisíc lidí a opakovaně vyhlašují pro některé obce doporučení nevycházet z domu či vycházet pouze s respirátory kvůli zhoršené kvalitě vzduchu. Před měsícem ale zemřel starší muž, který odstraňoval sopečný popel ze svého domu.

Delší než tato erupce, jež k pondělí trvá osmdesát pět dní, byly na Kanárských ostrovech jen tři výbuchy sopek: na Lanzarote v roce 1824 (86 dnů), na Tenerife v roce 1798 (99 dnů) a opět na Lanzarote v roce 1730 – ta trvala šest let.