Okolí Athén čelí požárům, oheň je městu nejblíž v moderních dějinách

K centru řecké metropole Athén se už na jedenáct kilometrů přiblížil rozsáhlý požár. Je to nejblíže v moderních dějinách, uvedli odborníci v řecké televizi. Úřady kvůli plamenům, které podle agentury AP sahají v místech až do výšky 25 metrů, nařídily evakuaci několika obcí a osad. Šíření požáru, které podporují vysoké teploty a silný vítr, se ale zatím zastavit nepodařilo. Na místě zasahuje téměř sedm set hasičů a Řecko očekává pomoc stovek dalších ze zahraničí, včetně Česka.

Požár vypukl v neděli a nyní je jeho fronta dlouhá zhruba třicet kilometrů. Oheň, kvůli němuž musely být evakuovány také nejméně tři nemocnice, se přiblížil z jedné strany k Athénám a z druhé k pobřeží. Velmi vážná byla v pondělí odpoledne situace na předměstí řecké metropole, ve městech Vrilissia a Nea Penteli, v němž už se požár začal šířit v zástavbě. Na opačné straně fronty požáru se hasiči snaží zastavit šíření ohně k městům Nea Makri a Marathón.

V Athénách je podle AP cítit pach spálenin a z několika částí tohoto více než třímilionového města jsou hlášeny výpadky elektřiny. Ještě horší je situace jen o pár kilometrů dál. „Kouř byl dusivý. Nebylo vidět. Slzely oči. Nebylo možné dýchat,“ vylíčil situaci Spyros Gorilas z města Dione poblíž Athén, který předtím na svůj dům stříkal vodu, aby ho zachránil.

Redaktorka ČT Karolína Jelínková komentuje situaci v Řecku (zdroj: ČT24)

Postup plamenů, které zatím zasáhly území o rozloze asi dvě stě kilometrů čtverečních, ukazuje například služba FIRMS amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA). Kvůli vážnosti situace se do Athén v neděli v noci vrátil premiér Kyriakos Mitsotakis a úřady vyhlásily několik evakuací a řadu dopravních omezení.

Evakuovat se museli obyvatelé řady osad a obcí v okolí hory Penteli, která se nachází mezi Athénami a Marathónem. Námořní spoje z přístavu Rafina, které většinou plují na Kykladské ostrovy či Krétu, se přesunou více na jih Attického poloostrova, do přístavu Lavrio.

Události: Řecko sužují požáry (zdroj: ČT24)

Pomoc dorazí i z Česka

Proti požáru podle AP zasahuje 685 hasičů a 27 týmů specializovaných na boj s lesními požáry, včetně osmdesáti vojáků. Nasazeno je přes 190 hasicích vozů, sedmnáct letadel a šestnáct vrtulníků. Dva hasiči byli v souvislosti se zásahem ošetřováni, stejně jako třináct civilistů s dýchacími obtížemi.

Athény požádaly o aktivaci unijního mechanismu civilní ochrany, který má umožnit lepší koordinaci a rychlejší zvládnutí situace. Řecku přislíbily pomoc mimo jiné Francie se zhruba 180 hasiči a 55 hasicími vozy či Itálie s dvojicí hasicích letadel. Další pomoc vyšle Rumunsko, Kypr či Česko, odkud v úterý odjede do postižených regionů 64 hasičů, sedm záchranářů a čtyři pracovníci technické podpory.

Šíření požáru napomáhají velké sucho – červen a červenec byly podle AP nejteplejšími zaznamenanými měsíci řecké historie – a větry, které dosahují rychlosti až sedmdesát kilometrů v hodině. V noci sice oslabí, ale v úterý mají znovu zesílit. V pondělí v Attice, regionu v okolí Athén, a v dalších dvou regionech platí nejvyšší stupeň varování před požáry. Druhý nejvyšší stupeň platí i v řadě dalších regionů.

Řekové se kvůli lesním požárům evakuují (zdroj: Reuters)

Požáry trápí většinu jižní Evropy

S vlnami veder se potýkají velké části jižní Evropy. V pondělí dopoledne ukazovaly athénské teploměry čtyřiatřicet stupňů Celsia, jen o jeden stupeň méně bylo v italském Římě. Rtuť teploměru atakovala třicetistupňovou hranici také v katalánské metropoli Barceloně.

Podle Evropského informačního systému o lesních požárech (EFFIS) se aktivní ohniska vyskytovala po celé jižní Evropě. Aktivní požáry systém lokalizuje na základě tepelných anomálií, které při nich vznikají. Algoritmy porovnávají teplotu potenciálního požáru s teplotou půdního pokryvu v jeho okolí; pokud je rozdíl teplot nad danou prahovou hodnotou, je potenciální požár potvrzen jako aktivní požár nebo „hot spot“.

Nejrozsáhlejší požár se podle EFFIS v pondělí dopoledne nacházel mezi Athénami a městem Varnavas ve Východní Attice. Družice Sentinel-2 evropského vesmírného programu Copernicus je schopna odlišit kritické požáry od těch méně závažných. Z příslušných dat tak vychází, že nejvážněji je zasažena oblast athénského předměstí Stamata.

Velké požáry pustoší krajinu také v Itálii. Postižené jsou oblasti kolem Neapole a jihoitalského města Lecce. S problémy se potýká také prakticky celý Balkánský poloostrov. Velký požár se rozšířil u severomakedonského města Brod poblíž řeckých hranic. Zasažena je také Albánie, především její jihozápadní pobřeží, a Turecko, zde se však jedná spíše o více menších požárů.