Rakouské ledovce tají vysokým tempem. Za pár desetiletí žádné nezbudou, očekávají vědci

Rakousko bude kolem roku 2070 bez ledovců, tvrdí experti z tamního geografického institutu a z Rakouského alpského spolku (ÖAV). Dobrovolníci spolku měří velikost alpských ledovců, upozornili, že v posledním roce se zmenšilo 92 z 93 sledovaných. Velmi výrazný je podle nich úbytek ledovce na úpatí Grossglockneru.

Ledovec Pasterze na úpatí nejvyšší rakouské hory podle aktuální zprávy ÖAV mezi lety 2022 a 2023 ustoupil o 203,5 metru, což znamená, že na něm roztálo čtrnáct milionů metrů krychlových ledu. Byl to největší úbytek za dobu, kdy spolek změny velikosti alpských ledovců sleduje.

V průměru ustoupilo 93 sledovaných ledovců v uplynulém pozorovacím roce o 23,9 metru, což je třetí nejvyšší hodnota za 133 let měření. Ještě výrazněji ledovce ustoupily mezi lety 2021 a 2022 (v průměru o 28,7 metru) a mezi lety 2016 a 2017 (25,2 metru).

Experti očekávají, že za několik desetiletí již ani nebude co měřit. „Za 40 až 45 let bude Rakousko prakticky bez ledu,“ uvedl Andreas Kellerer-Pirklbauer z Institutu pro geografii a kosmický výzkum ve Štýrském Hradci.

Podle Karla Lieba z měřičské služby ÖAV nelze zániku rakouských ledovců zabránit. Míní, že nepomůže nic, restriktivní opatření na ochranu klimatu označil za opožděná. „Systém má přílišnou setrvačnost,“ podotkl. Proces tvorby stabilizačních zásob sněhu na horních okrajích ledovců trvá desetiletí. „To znamená, že už nelze nic dělat,“ doplnil Lieb.

Kdyby nějaký led v Rakousku kolem roku 2070 přece jenom zůstal, mohlo by to podle Kellerera-Pirklbauera být na stinných místech na severovýchodě Grossglockneru a „v některých oblastech Ötztalského údolí“.