Obětí záplav a sesuvů půdy v Brazílii je již téměř devadesát, další dvě desítky lidí se pohřešují

Záplavy na severovýchodě Brazílie, které postihly oblast kolem čtvrtého největšího města země Recife, si za několik dní vyžádaly už nejméně 87 obětí. Další dvě desítky lidí se pohřešují, informoval brazilský zpravodajský server G1. Silný déšť v neděli odpoledne v oblasti metropole státu Pernambuco mírně ustal, takže záchranné práce jsou o něco jednodušší. Meteorologové ale předpovídají v příštích dnech další srážky.

Deště oblast sužují týden, většinu obětí si ale záplavy vyžádaly o víkendu. Z pátku na sobotu spadlo na některých místech za 24 hodin asi sedmdesát procent srážek, které tam obvykle naprší za celý květen.

Více než desítka obcí vyhlásila kvůli záplavám stav nouze, tisíce lidí musely opustit své domovy kvůli hrozícím sesuvům půdy. Kvůli velkému množství vody se utrhly části svahů, řeky se vylily z koryt a údolími se začaly valit proudy bahna, které smetly všechno v cestě. V oblasti bydlí mnoho lidí v podomácku postavených přístřešcích.

V jedné ze čtvrtí Recife, Jardim Monteverde, zemřely dvě desítky lidí poté, co několik domů strhla masa bahna a zeminy. „Zemřela mi sestra, švagr, celkem jedenáct členů mojí rodiny,“ řekl místnímu tisku starší muž ze čtvrti Jardim Monteverde.

„Ačkoliv nyní přestalo pršet, čekáme silné deště v příštích dnech. První věcí, kterou musíme udělat, je udržet opatření na ochranu obyvatel,“ oznámil brazilský ministr pro regionální rozvoj Daniel Ferreira, který v neděli postižené oblasti obhlédl z letadla s dalšími vládními činiteli. Do oblasti Rectife v pondělí plánuje přijet také prezident Jair Bolsonaro.

Brazílii zasáhlo podobné neštěstí letos v únoru u města Petrópolis na jihovýchodě země, kde po silných deštích zemřelo 233 lidí. Podle expertů jsou velké rozsahy škod a počty obětí způsobeny členitostí terénu, ale také tím, že mnoho lidí bydlí v načerno postavených obydlích vystavěných na rizikových prudkých svazích. Některé domy v Petrópolisu jsou postaveny na sklonu 55 až 60 stupňů, přitom stavby přes 45 stupňů jsou zakázané.