Obětí tragédie v Soulu je přes sto padesát, Češi mezi nimi zřejmě nejsou

Události: Obětí tragédie v Soulu je přes sto padesát (zdroj: ČT24)

V tlačenici při sobotních oslavách Halloweenu v jihokorejském hlavním městě Soulu podle nejnovějších údajů zemřelo 153 lidí, včetně nejméně dvaadvaceti cizinců. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na hasiče. Česká diplomacie uvedla, že nemá informace o případných obětech z řad českých občanů. Jihokorejský prezident Jun Sok-jol na neděli vyhlásil státní smutek. Vláda podle něj důkladně vyšetří příčinu neštěstí, aby se podobná tragédie již neopakovala.

Mezi mrtvými jsou podle hasičů mimo jiné lidé z Číny, Íránu, Uzbekistánu, Spojených států, Rakouska nebo Norska. O třech obětech z Ruska na sociální síti Telegram informovala ruská ambasáda v Soulu. Většina obětí jsou mladí lidé do třiceti let, píše Reuters.

Češi mezi mrtvými zřejmě nejsou. „Podle zpráv, které přicházely později, to vypadá, že nemáme naštěstí žádnou oběť,“ uvedl ve vysílání ČT24 k situaci po tragédii velvyslanec v Korejské republice Gustav Slamečka. „A postupem času to už vypadá, že to tak i zůstane,“ dodal diplomat, podle kterého se na ambasádu kvůli neštěstí nikdo z Čechů neobrátil. 

Jihokorejští hasiči uvedli, že 89 lidí utrpělo zranění, přičemž devatenáct osob se nachází ve vážném stavu. Původně úřady hovořily o sto padesáti zraněných. Podle záchranářů je možné, že se počet obětí ještě zvýší, napsala agentura Reuters. V souvislosti s neštěstím se v neděli ráno pohřešovalo 355 lidí, uvedla korejská agentura Yonhap.

„V srdci Soulu se minulou noc odehrála tragédie a neštěstí, které se nemělo stát,“ prohlásil prezident Jun Sok-jol, který v neděli ráno přijel na místo tragédie a vyjádřil soustrast pozůstalým, píše AFP.

Český prezident Miloš Zeman poslal kondolenci svému jihokorejskému protějšku. Obětem ze Soulu věnoval dnešní modlitbu papež František.

Přeživší z tlačenice v péči záchranářů
Zdroj: Kim Hong-Ji/Reuters

Ve čtvrti slavilo sto tisíc lidí

Podle hasičů se předpokládá, že lidé byli umačkáni k smrti poté, co se velký dav kolem 22:20 místního času (15:20 SELČ) začal tlačit vpřed v úzké uličce poblíž hotelu Hamilton, hlavního místa večírků v Soulu.

Podle místních médií se na oslavu Halloweenu do čtvrti Itewon, která je známá množstvím barů a nočních klubů, sjelo přibližně sto tisíc lidí. Místo je oblíbené i mezi cizinci žijícími v Jižní Koreji a turisty. Byla to první velká halloweenská událost za poslední tři roky. Uskutečnila se poté, co země zrušila omezení, která měla bránit šíření nemoci covid-19.

Záznam: Mimořádné vysílání ČT24 k neštěstí ve Slušovicích a tragédii v Soulu (zdroj: ČT24)