O lístky na Hry v Paříži je enormní zájem. Sportovní událost však mohou zkomplikovat akce odborů

Události: O vstupenky na olympiádu v Paříži je enormní zájem (zdroj: ČT24)

O vstupenky na Olympijské hry v Paříži v příštím roce je obrovský zájem. Navzdory vysokým cenám se jich ve druhém kole prodalo půldruhého milionu. Přípravy na Hry provází polemika kolem startu ruských a běloruských sportovců, ale také hrozby ze strany odborů, které chtějí soutěže narušit.

Vstupenka na slavnostní zahájení může stát v přepočtu až sedmdesát tisíc korun. Podobné je to i na atletické soutěže či finále kolektivních sportů. I přes vysoké ceny ale lístky zmizely téměř okamžitě.

Organizátoři varují, že se zájemci mohou stát obětí podvodníků, když nebudou vstupenky hledat přes oficiální stránky. „Je to jediná platforma, kde se dají koupit individuální vstupenky se zárukou platnosti,“ upozornil generální ředitel Etienne Thobois.

Další možností vidět Hry zblízka je stát se jedním z dobrovolníků. Potřeba jich bude až čtyřicet tisíc a zájemci se mohou hlásit z celého světa, včetně České republiky. „Šanci má každý, komu bude 1. ledna 2024 osmnáct let a kdo se domluví francouzsky nebo anglicky,“ uvedl ředitel programu dobrovolníků Alexandre Morenon-Condé.

Možné komplikace

Odbory ale pohrozily, že v případě, že vláda nestáhne kontroverzní penzijní reformu, mohou vyhlásit akce, které výrazně zkomplikují hladký průběh soutěží i jejich organizaci. Někteří členové dokonce hodlají narušit průběh Her právě jako falešní dobrovolníci.

Dalším problémem je zpoždění stavebních prací i to, že na sportovištích pracují dělníci bez povolení, jak odhalila inspekce.

Napětí také vyvolává možná účast ruských a běloruských sportovců. Mezinárodní olympijský výbor vydal prohlášení, že by to bylo možné pod neutrální vlajkou. Konečné rozhodnutí zatím nepadlo. „Vyhrazujeme si právo přijmout příslušné rozhodnutí v čase, který si stanovíme,“ prohlásil prezident Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach.

Pokud budou ruští a běloruští sportovci na Hrách startovat, pohrozily některé státy včetně Ukrajiny, že svoje atlety na olympiádu nepošlou.