Nový maršálek polského Sejmu si získává sociální sítě. Holownia pokukuje i po prezidentském křesle

Horizont ČT24: Maršálek Sejmu Szymon Holownia (zdroj: ČT24)

Polská politická scéna ožívá osobou nového maršálka Sejmu, bývalého novináře a moderátora Szymona Holownii. I díky němu se jindy přehlížené záznamy z jednání poslanců stávají hity sociálních sítí. V politice se přitom pohybuje teprve třetím rokem.

Dokázal zaujmout vtipnými komentáři a slovními přestřelkami s konzervativní vládou. Zavádí ale i nový přístup k výkonu funkce. Jako první šéf dolní komory má vlastní podcast a po období tvrdého přístupu svých předchůdců k novinářům je pozval na snídani.

I díky Holowniovi jsou záznamy z jednání Sejmu – kterému po osmi letech dominuje opozice – hitem polského internetu. Mezi nejsledovanější videa TikToku se dostal třeba moment, když při zasedání dolní komory upozornil na rozdíl ve výslovnosti mezi jménem amerického rappera Jay-Z a zkratkou pro generaci Z.

Některými oponenty je sice kritizován za prostořekost, v průzkumech oblíbenosti má však výtečné výsledky. Před politickou kariérou dvanáct sezón moderoval televizní show Mám talent!, kde nabral zkušenosti coby bavič.

Sám pak prohlašuje, že v zemi, ve které upadá tradiční vliv katolické církve, cítí poptávku po umírněné pravici.

V minulosti se Holownia zajímal také o vstup do dominikánského řádu, studoval psychologii, pracoval jako novinář. V roce 2020 se ucházel i o prezidentský úřad. A netají se ambicí zkusit kandidovat znovu.