Nizozemské provinční volby ovládli populisté. Chtějí silnější armádu, chráněné hranice i odchod z Unie

Ve středečních provinčních volbách v Nizozemsku zvítězila nová pravicová populistická strana Fórum pro demokracii, kterou vede svérázný šestatřicetiletý novinář Thierry Baudet. Strana je silně euroskeptická a protiimigrační. Baudet je přesvědčený, že by Nizozemsko mělo opustit Evropskou unii. Výsledky provinčních voleb mimo jiné určují složení horní komory parlamentu. Vládní koalice premiéra Marka Rutteho v ní teď ztratila většinu a bude muset hledat podporu mimo koaliční strany. Volby se konaly jen pár dní po tragédii v Utrechtu.

Podle předběžných výsledků provinčních voleb získalo euroskeptické Fórum pro demokracii největší počet hlasů. V 75členné První komoře (tedy senátu) by mělo podle nynějších propočtů obsadit stejný počet křesel jako liberální Lidová strana pro svobodu a demokracii (VVD) premiéra Rutteho.

Rutteho koalice nově bude mít místo dosavadních 38 křesel zřejmě pouze 31 mandátů. Bude proto muset hledat podporu u nekoaličních stran. Zisky si ve volbách připsala také strana Zelená levice.

„Současná koalice vznikala velmi dlouze a je poměrně křehká, skládá se ze čtyř stran, takže proto, aby Rutte mohl protlačit svoje hlavní vládní návrhy i přes horní komoru parlamentu, bude muset nacházet spolupráci buď na pravici právě s Fórem pro demokracii, nebo na levici se Zelenou levicí a Stranou práce. Zdá se, že Zelená levice bude hrát čím dál větší roli, protože ta také získala spoustu mandátů ve středečních volbách a je zároveň lídrem na levici,“ uvedl analytik výzkumného centra AMO Filip Chráska.

Vysvětlil, že provinční volby dodávají zastupitele do krajských zastupitelstev podobně jako v České republice a zároveň dodávají senátory do horní komory parlamentu, která stejně jako v České republice hraje až druhořadou roli. „Nicméně pro zásadní návrhy je potřeba mít i v senátu většinu,“ uvedl analytik.

Co je Fórum pro demokracii?

Fórum pro demokracii je poměrně mladá silně euroskeptická pravicová strana. Baudet ji založil teprve v roce 2016. Poprvé šla do voleb následujícího roku, kdy v březnu 2017 v parlamentních volbách získala 1,8 procent hlasů a dvě poslanecká křesla.

V současných provinčních volbách jí podle agentury Reuters možná pomohl i útok v Utrechtu. Volby se totiž konaly pouhé dva dny poté, co byl zadržen 37letý muž tureckého původu podezřelý ze zastřelení tří lidí v tramvaji. Muž byl obviněn a bude obžalován z několikanásobné vraždy nebo zabití s teroristickým úmyslem. V pátek by měl stanout před soudem. Baudet pokračoval v předvolební kampani i poté, co ji ostatní strany po útoku zastavily. 

Podle analytika Chrásky však Baudetova strana v průzkumech vévodila už několik měsíců a stabilně rostla. Vedle Rutteho VVD byla favoritem voleb již několik týdnů. Nejedná se tak podle něj o překvapivé vítězství. „V samotné provincii Utrecht vyhrála paradoxně Zelená levice, která hlásá poměrně liberální imigrační politiku a Fórum pro demokracii bylo až asi třetí,“ podotkl Chráska.

Baudetovo uskupení podle analytika přebírá například voliče nejznámějšího nizozemského  nacionalisty Gerta Wilderse. „To se mu jednoduše daří, protože vyznat se na veřejnosti ze sympatií k Wildersovi je v Nizozemsku společensky stále poměrně nevýhodné,“ uvedl analytik. Sympatizanti krajní pravice se tak podle něj částečně přelili k Baudetovi.

Kromě nich si Fórum pro demokracii ale získalo i část voličů Rutteho VVD. „Těm připadá, že v nové koalici s liberálními středovými stranami se VVD posune příliš doleva. Baudetova strana vlastně luxuje ten prázdný prostor na pravici,“ podotkl Chráska.

Jaký má program?

Strana je v ekonomické oblasti zastáncem zrušení daní z dědictví a z darů či snižování daní v oblasti obnovitelné energie, sdílené ekonomiky nebo ekologického zemědělství. Prosazuje také razantní změny ve vzdělávání a podporuje plány na privatizaci nizozemských veřejnoprávních médií. Součástí jejího programu je i posílení ozbrojených složek.

Hlavní téma, se kterým strana vystupuje, je boj proti podle ní existujícímu „kartelu hlavních politických stran“, které se dělí o moc a sledují stejný cíl, ačkoli se navenek tváří jako političtí soupeři. Strana slibuje zavedení přímé demokracie prostřednictvím referenda a přímou volbu starostů i premiéra.

Vystupuje proti Evropské unii a součástí jejích snah je uspořádání referenda o členství Nizozemska v EU. Chce zakázat zahalování tváře, obnovit hraniční kontroly a zastavit masovou migraci.

Kdo je Baudet?

Nizozemské voliče Fóra pro demokracii oslovuje jak charisma 36letého Baudeta, který patří mezi velké obdivovatele amerického prezidenta Donalda Trumpa a ruské hlavy státu Vladimira Putina, tak jeho tvrzení o nizozemské kulturní nadřazenosti a jeho odstup od Evropské unie. Baudet je proti euru a domnívá se, že Nizozemsko by mělo opustit Evropskou unii.

Podobně jako americký prezident Trump se staví proti přistěhovalectví. Útok v Utrechtu přičítá podle něj laxní přistěhovalecké politice vlády. Po vítězství ve volbách Baudet před svými stoupenci prohlásil, že arogance elit byla potrestána. „Stojíme na troskách něčeho, co kdysi byla nejkrásnější civilizace na světě,“ řekl.

Baudet, který je označovaný jako svérázný intelektuál, je podle BBC známý i svými bizarními vystoupeními, například když se účastnil parlamentní debaty v nefunkční vojenské vestě, aby tak upozornil na podfinancování ozbrojených složek. Ve svém prvním vystoupení v parlamentu zase mluvil na tamější poslance latinsky.