Netanjahu chce Izrael ještě hlídanější: Více policistů i přísnější vynucování práva

Izraelský premiér chce zvýšit bezpečnostní opatření (zdroj: ČT24)

Izrael posílí bezpečnostní opatření v arabských částech země – uvedl to premiér Benjamin Netanjahu v reakci na páteční útok v Tel Avivu. Po střelbě v tamním baru zemřeli dva lidé, dalších sedm je zraněných. Policisté zatím hledaného útočníka nezadrželi.

Podle izraelského premiéra se po střelbě v Tel Avivu ukázala nutnost zpřísnit vynucování práva v zemi. Netanjahu uvedl, že v Izraeli nemůže existovat stát ve státě, kde na některé obyvatele nedosáhne zákon a kde řada lidí vlastní nelegálně zbraně. V arabských částech se mají navíc otevřít nové policejní stanice s dalšími kriminalisty.

Páteční útok na narozeninové oslavě politik tvrdě odsoudil. „Odehrál se tu nepochopitelně krutý a ohavný zločin. Mladí lidé, kteří měli život před sebou, kteří jsou ve věku mých dětí, nevinně seděli a slavili narozeniny – a byli chladnokrevně zabiti,“ uvedl Netanjahu.

Zbraň byla otce – policisty

Mladého izraelského Araba, který v restauraci střílel, policie zatím ještě nevypátrala. Kriminalisté již prohledali jeho dům, odkud si mimo jiné odnesli počítač. Muž zastřelil dva lidi legálně drženou zbraní, která ale nebyla jeho, nýbrž jeho otce, jež pracuje jako místní strážník. Pušku mu podle všeho ukradl.

Byl to ostatně právě střelcův otec, kdo policii pomohl s jeho identifikací. „Takhle jsem ho nevychoval a omlouvám se za to, co se stalo. Když jsem se o incidentu dozvěděl, sám od sebe jsem jel osobně na policii, abych mohl po útoku spolupracovat, kde bude třeba. Kolegové, děkuju vám za všechnu práci, kterou jste odvedli a zraněným přeju, aby se brzo uzdravili, ať už jde o Židy nebo Araby,“ prohlásil otec.

Starosta města Ron Huldaj prohlásil, že šlo s největší pravděpodobností o terorismus. Příbuzný střelce, který ho zároveň jako právník v minulosti zastupoval před soudem, ale řekl, že jde o psychicky narušenou osobu. Samotní kriminalisté uvedli, že motiv zatím neznají.