Německo zastavilo téměř polovinu vyšetřování silvestrovských útoků v Kolíně nad Rýnem

Státní zastupitelství v západoněmeckém Kolíně nad Rýnem zastavilo zhruba polovinu řízení vedených proti obviněným kvůli loňské silvestrovské noci. Během novoročních oslav v porýnské metropoli převážně muži ze severoafrických zemí sexuálně napadali a okrádali ženy.

Podle státního zastupitelství policie v souvislosti se silvestrovskou nocí obvinila 333 lidí. U 87 z nich se obvinění týkalo sexuálních přečinů. Z 267 řízení, které na základě práce policie zahájilo státní zastupitelství v Kolíně nad Rýnem, jich úřad 124 zastavil. U většiny kvůli nedostatku důkazů, nebo proto, že se obviněné už nepodařilo dohledat.

Kvůli incidentům ze silvestrovské noci v Kolíně nad Rýnem policie přijala přes 1200 trestních oznámení, z toho přes 500 se týkalo sexuálního obtěžování, včetně znásilnění.

Policie o silvestrovské noci nestíhala zasahovat

Většina podezřelých spadá podle prokuratury do obecné kategorie uprchlíka. Mezi podezřelými je nejvíce Maročanů a Alžířanů. Obžalobu vzneslo státní zastupitelství proti 35 obviněným, většinou kvůli krádežím. Tresty soud uložil 24 z nich, 18 pravomocně.

Německý policejní prezident před časem řekl, že útoků během oslav nového roku v Kolíně nad Rýnem bylo tolik, že policisté museli často zadržené muže podezřelé z násilných činů či krádeží nechat zase jít, aby mohli přispěchat na pomoc dalším obětem.

Po silvestrovském incidentu zesílilo v Německu volání po tvrdším přístupu k migrantům, kteří se prohřeší proti zákonu. Do konce roku by měla ukončit činnost vyšetřovací komise, jež kvůli silvestrovské noci vznikla v zemském sněmu spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko.