Silvestrovské útoky v Kolíně: Prvním obviněným je mladý Alžířan

Německá policie obvinila prvního muže ze sexuálního napadení o silvestrovské noci v Kolíně nad Rýnem. Jde o šestadvacetiletého Alžířana. Už o víkendu byli zadrženi dva muži podezřelí z toho, že se při stejném incidentu dopustili loupeže.

Němci zadrželi mladého Alžířana v uprchlické ubytovně v Kerpenu západně od Kolína. Vyšetřovatelé u něj našli dva mobilní telefony, které byly ukradeny při silvestrovském incidentu.

Jedna z poškozených přitom uvedla, že muž, který jí telefon sebral, ji rovněž sexuálně napadl. Policisté už migranta obvinili ze sexuálního napadení a umístili ho do vyšetřovací vazby.

obrázek
Zdroj: ČT24
  • Podle svědků i policie se v centru Kolína nad Rýnem shromáždilo na tisíc lidí arabského a afrického původu. Z davu se vyčlenily skupiny mužů, kteří obkličovali ženy, sexuálně je napadali a okrádali.

Trestní oznámení podalo 766 lidí, z toho polovina kvůli sexuálnímu napadení. Policie zatím vyšetřuje dvě desítky podezřelých, nejméně deset z nich jsou žadatelé o azyl. Kvůli incidentu už byl postaven mimo službu kolínský policejní prezident Wolfgang Albers. K podobným útokům přiom došlo i v dalších německých městech.

obrázek
Zdroj: ČT24

Po silvestru se v Německu začalo mluvit o zpřísnění imigračních zákonů. Kancléřka Angela Merkelová a vicekancléř Sigmar Gabriel se vyslovili pro přidělování povinného místa bydliště žadatelům o azyl. Podle vlády jinak hrozí vznik cizineckých ghett ve velkých městech.

Německo také nově zjednoduší pravidla pro vypovídání cizinců, kteří se v zemi dopustili zločinu. Repatriovat bude možné i lidi odsouzené k podmíněnému trestu vězení, dosud byl potřeba jednoletý nepodmíněný trest.

obrázek
Zdroj: ČT24

Události vyvolaly také diskusi o tom, do jaké míry se na obtěžování a krádežích podíleli nově příchozí běženci, kterých do země loni dorazilo přes milion.

Američanka Caitlin Duncanová, která se oslav v Kolíně zúčastnila, v rozhovoru s listem The New York Times uvedla, že naopak díky pomoci syrských uprchlíků se jí podařilo násilníkům utéct.

Podle Gabriela potrvá integrace běženců do společnosti desetiletí a náklady budou v řádu miliard eur ročně.