Německo prodlouží karanténu do 20. prosince. Restaurace a divadla v zemi zůstanou zavřené

Německo kvůli stále vysokému počtu případů nákazy koronavirem prodlouží přísná omezení do 20. prosince. Po středečním jednání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou to oznámil premiér spolkové země Sasko-Anhaltsko Reiner Haseloff. Merkelová prohlásila, že současná epidemická situace se sice stabilizovala, ale Německu neumožňuje karanténu zmírnit. Restaurace, kina, divadla a také volnočasová zařízení tak zůstávají zavřené.

„Jsme ještě velmi daleko od incidence 50,“ řekla na tiskové konferenci Merkelová. Hodnotu 50 nově nakažených na sto tisíc obyvatel během sedmi dní označila kancléřka již před začátkem listopadové karantény za cíl, kterého chce Německo dosáhnout. „Jsme zajedno. Na tento cíl musíme dále mířit,“ uvedla.

Přes vánoční svátky od 23. prosince až do Nového roku zmírní Německo režim pro setkávání rodin, sejít se tak bude moci až deset lidí z více domácností, řekla kancléřka. Aktuálně je limit stanoven na deset lidí z nejvýše dvou domácností. Děti do 14 let do tohoto limitu započítávány nejsou. 

Globální bilance pandemie přesáhla 60 milionů nakažených

Počet potvrzených případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 ve středu v celosvětovém měřítku překonal 60 milionů. Uvádí to agentura Reuters i americká Univerzita Johnse Hopkinse (JHU). Globální bilance úmrtí připisovaných nemoci covid-19 podle těchto zdrojů činí na 1,4 milionu.

Koronavirus, který onemocnění způsobuje, se zřejmě mezi lidmi začal šířit asi před rokem v Číně. Nyní podle dostupných údajů laboratorně potvrzené případy infekce přibývají rychleji než kdykoli předtím, k čemuž přispívá i vysoká intenzita testování.

Podle databáze deníku The New York Times (NYT) momentálně globální součet denně narůstá o skoro 600 tisíc známých nákaz. Reuters uvádí, že posledních deset milionů případů bylo nahlášeno během 17 dní, zatímco nárůst ze 40 na 50 milionů trval 21 dní.

I přes pokroky ve výzkumu covidu-19 a v léčbě této stále relativně nové nemoci jsou v posledních týdnech rekordní i počty úmrtí, která jsou s pandemií spojována. V úterý bylo podle JHU i NYT ohlášeno přes 12 500 nových obětí, a globální denní součet tak byl asi o čtyři tisíce vyšší než maximum z jarních měsíců.

Zdaleka nejvyšší denní čísla ze všech zemí světa aktuálně hlásí Spojené státy, které už zaregistrovaly na 260 tisíc zemřelých a 12,5 milionu infekcí. Americká bilance obětí za středu stoupla o více než 2100, statistika nakažených o více než 170 tisíc případů.