Čína očkuje proti koronaviru ve velkém, vakcíny ale nemají dostatečné testy

Události: Čína očkuje neotestovanou vakcínou (zdroj: ČT24)

Statisíce Číňanů už dostaly experimentální vakcíny proti koronaviru. Ty přitom zatím neprošly třetí fází klinického testování. Zahraniční experti považují takový postup za neetický a zdraví škodlivý. Čína má nyní pandemii pod kontrolou, za poslední dny hlásí jen desítky nových případů.

Klinické testy ještě neskončily, ale očkováním už prošly statisíce Číňanů. Přednostně se týká zdravotníků a zaměstnanců před výjezdem do zahraničí. Na očkování je posílají firmy, ale podepisují dohody o mlčenlivosti. To vyvolává otázky, kdo bude zodpovědný, pokud se něco pokazí.

„Ve dvou fázích domácích klinických testů bylo očkováno 4064 dobrovolníků různého věku. Testy vykazují dobré výsledky co do bezpečnosti a účinnosti,“ ujišťuje předseda společnosti Sinopharm Group Lu Ťing-čen.

Čínská generálka a epidemioložka Čchen Wejová dostala za boj proti koronaviru titul „hrdinka lidu“
Zdroj: ČT24

Armáda dostává vakcínu od června. Už v březnu kolovaly na sociálních sítích snímky generálky a epidemioložky Čchen Wejové, která si nechala injekci píchnout ještě před testem na zvířatech. Později dostala titul „hrdinka lidu“.

„Dorazila jsem do Wu-chanu pár hodin poté, co jsem dostala rozkaz. I když jsme byli připravení, narazili jsme na spoustu problémů, na které jsme nebyli připraveni,“ vzpomíná Čchen Wejová na začátek epidemie v zemi.

Žádná z vakcín nedokončila třetí fázi klinických testů, při níž se podchytí vzácnější vedlejší efekty, které unikly pozornosti v předchozích etapách. Čínské úřady přesto říkají, že jsou bezpečné. Použití považují za oprávněné, aby se předešlo návratu koronaviru. Zahraniční odborníci ale etiku takové strategie zpochybňují, zejména když Čína pandemii zvládá.

K předčasné vakcinaci se přihlásil i šéf jedné z firem, které vedou výzkum. Očkování vysoce postavených lidí před prokázáním nezávadnosti má posílit důvěru v systém, kterým v roce 2018 otřásl skandál. Statisíce dětí tehdy dostaly vadné vakcíny proti záškrtu a tetanu. Movitější rodiče od té doby raději nechávají děti očkovat v Hongkongu nebo v zahraničí.