Německo posílí východní křídlo Aliance. Do Litvy pošle čtyři tisíce vojáků

Německo chce do Litvy natrvalo poslat asi čtyři tisíce vojáků, aby posílilo východní křídlo NATO. V pondělí to při návštěvě Vilniusu oznámil německý ministr obrany Boris Pistorius. „Předpokladem (pro nasazení) je, že je k dispozici potřebná infrastruktura – kasárna, cvičiště a sklady,“ řekl novinářům na návštěvě Litvy.

V reakci na ruskou invazi na Ukrajinu Německo Litvě přislíbilo, že pro případ jejího napadení bude pro ni mít připravenou bojovou brigádu, což je až pět tisíc mužů. Doposud bylo podle DPA sporné, zda tam němečtí vojáci mají být rozmístěni nastálo, což si velmi přála vláda ve Vilniusu. Nicméně Berlín se k tomu dlouho stavěl zdrženlivě.

Na základně v litevské Rukle je v současnosti dvacet příslušníků německé brigády, ostatní jsou rozmístěni na různých místech Německa a v případě vyostření situace v Pobaltí se mají během deseti dnů přesunout do Litvy. 

Německo v současnosti v Litvě vede bojovou skupinu NATO, posílený prapor o síle přibližně tisíc vojáků, který má posílit východní křídlo Aliance. Litva sousedí na západě s ruskou Kaliningradskou oblastí, na jihu s Běloruskem.