Německo bude dlouhodobě dávat na obranu dvě procenta HDP, slíbil kancléř Scholz

Německo bude investovat do armády dvě procenta hrubého domácího produktu (HDP) dlouhodobě, jak se zavázaly členské státy Severoatlantické aliance. V pátek to na tiskové konferenci prohlásil kancléř Olaf Scholz. Dvouprocentní cíl splní Německo poprvé v roce 2024, a to i díky zvláštnímu zbrojnímu fondu zřízenému po ruském napadení Ukrajiny.

„Německo bude dávat na obranu dvě procenta HDP i po vyčerpání zbrojního fondu,“ řekl Scholz. Zbrojní fond, který stojí mimo rozpočet, má objem sto miliard eur (2,4 bilionu korun). Peníze jsou určeny na modernizaci armády a na nákup finančně náročného vybavení, jako jsou americké stíhačky F-35 nebo izraelský protiraketový systém Arrow 3. Po vyčerpání fondu bude nutné zvýšit zbrojní výdaje z řádného státního rozpočtu.

Německo dosud jako jiné alianční státy dvouprocentní cíl neplní, pro letošní rok se počítá s výdaji okolo 1,6 procenta HDP.

Ministr financí Christian Lindner nedávno řekl, že dvě procenta bude Německo plnit ve víceletém průměru. To podle něj znamená, že v jednom roce mohou být výdaje pod dvěma procenty, v dalším roce pak tuto hranici mohou naopak přesáhnout. Důvod využívání průměru podle Lindnera souvisí s investičními cykly do armády.

Cíl vydávat nejméně dvě procenta HDP na obranné výdaje si v létě 2014 stanovily členské státy NATO na summitu ve Walesu. Reagovaly tak na měnící se bezpečnostní situaci poté, co Rusko v rozporu s mezinárodním právem anektovalo ukrajinský poloostrov Krym a na východním křídle Aliance v důsledku chování Moskvy výrazně vzrostlo napětí.