Nájezd milionů nadšenců na střeženou základnu v USA se nekonal. Přijelo jen pár lidí

Horizont: Nevadská městečka se připravují na výpravu za UFO (zdroj: ČT24)

Na dlouho očekávané setkání milovníků záhad a mimozemšťanů u přísně střežené americké základny Oblast 51 ve státě Nevada přišlo pouze 75 lidí. K události, která se stala internetovou senzací, se původně přihlásilo přes dva miliony nadšenců, kteří chtěli do vojenského objektuproniknout a získat tam důkazy o údajném mimozemském životě.

K setkání vyzval v červnu na Facebooku kalifornský student Matty Roberts. Ačkoliv se původně jednalo o vtip, nápad brzy získal popularitu napříč sociálními sítěmi. Příznivci konspiračních teorií totiž tvrdí, že americká armáda na základně skrývá mrtvá těla mimozemšťanů a trosky havarovaných kosmických lodí.

Podle Pentagonu slouží k testům špionážních letadel a výcviku personálu, fantaskní scénáře ale přiživuje například to, že její existenci armáda přiznala až před šesti lety. Facebooková událost nakonec vyústila ve dva festivaly, kterých se ve čtvrtek zúčastnilo přes 1500 lidí. 

Přes sto z nich se nakonec v pátek brzy ráno vydalo prašnými cestami nevadské pouště k branám vojenské základny. Tamní úřady zadržely jednu ženu, která se pokusila bránu podlézt, a muže, který se odpojil od skupinky a močil opodál. Dalších 75 nadšenců se u bran základny setkalo před devátou hodinou ranní místního času (18:00 SELČ).

Festivaly se konaly v pouštních městečkách Rachel a Hiko, které se nacházejí zhruba dvě hodiny cesty od Las Vegas a několik kilometrů od Oblasti 51. Dohromady mají 173 obyvatel a už desítky let jsou kvůli nedaleké tajné základně amerického letectva poutním místem zvědavců a konspirátorů celého světa.

Čekaly se miliony lidí

Den před akcí deklarovaly účast přes dva miliony lidí, a i když se zdaleka nepočítalo se všemi, recese místní obyvatele dost vyděsila. Měli obavu, že návštěvníci e budou potýkat s nedostatkem vody a potravin. Čekal se také kolaps mobilní sítě.

„Chápu, že to měl být vtip, ale lidé by měli přemýšlet o tom, co zveřejňují,“  kritizovala facebookovou událost obyvatelka Hiko Linda Looneyová.

Místní šerif povolal posily

Armáda navíc varovala, že narušení svého prostoru za žádnou cenu nepřipustí. Jako odstrašující příklad může sloužit osud dvou zvědavých Nizozemců, které úřady v zakázaném prostoru zadržely minulý týden. 

Muži následně strávili několik dní ve vězení, byla jim zabavena veškerá elektronika a navíc každý z nich dostal pokutu v přepočtu více než padesát tisíc korun. Také jim hrozil soud za špionáž. „Bereme takové zločiny vážně a lidé musejí vědět, že podobné nesmysly nestrpíme,“ konstatoval před akcí státní zástupce Chris Arabia. 

Místní šerif na pátek proto povolal posily čítající 150 policistů a 300 záchranářů. Na místě byla připravena také národní garda a událost sledovala FBI. Její agenti si byli promluvit i se svolavatelem akce, který se nechal slyšet, že nechce, aby se někomu něco stalo.