Na Ukrajině pomáhají čeští „Vampíři“. Dokáží si poradit i s terénem, kde jiná technika selže

Na Ukrajině pomáhají čeští „Vampíři“ (zdroj: ČT24)

Česko už od začátku ruské agrese na Ukrajině pomáhá napadené zemi vojensky dodávkami těžké techniky. Část pochází z armádních skladů, část od firem v obranném průmyslu, a na některé se zas vybraly peníze z veřejných sbírek. Vedle tanků, obrněných vozidel, protiletadlových a protiraketových systémů jde třeba i o raketomety RM-70 Vampire.

Už několik týdnů mění deště ukrajinskou černozem na hluboké bahno, se kterým se ale dokáže vypořádat málokterá těžká technika. Jako jeden z mála to umí právě český salvový raketomet RM-70 Vampire na podvozku Tatra 815.

Techniku si pochvaluje například velitel posádky s přezdívkou „Trenér“, který slouží v ukrajinské armádě už 24 let. Vampíry podle něj zásadně posunuly její schopnosti. „Vůz má vysokou průchodnost v terénu. Umožňuje nám pohyb v jakémkoliv počasí za všech podmínek a v každém prostředí,“ popsal. 

Posádku Vampíru tvoří čtyři muži, kteří nedávno prošli výcvikem přímo v Česku. „Všechno se nám líbilo. Vše nám přesně vysvětlili. Bylo to dobré,“ řekl velitel posádky raketometu RM-70 Vampire „Vacha“.

Palba a ústup

A jak to v praxi funguje? Posádka na cíl vypálí jen několik raket a okamžitě svou pozici opouští. V ideálním případě odjede ještě dřív, než rakety dopadnou na cíl. Rusové totiž často odpovídají palbou na pozice, odkud výstřely zaznamenali. Rakety pak mohou na místo dopadnout za pět až deset minut.

„Práce s Vampirem je jednoduchá. Posádka má opravdu hodně prostoru v kabině, která nabízí vysokou úroveň bezpečnosti,“ doplnil „Trenér“.