Na řeckém ostrově Samos vyhnal lesní požár z hotelů tisíc lidí, některé uvěznil kouř na pláži

Řecké úřady v sobotu kvůli lesnímu požáru na ostrově Samos dočasně evakuovaly asi tisíc lidí z pěti hotelů. Několik desítek osob musela odvést pobřežní stráž přímo z pláží, protože je na pobřeží uvěznil hustý kouř, píše agentura DPA. Hasiči dostali požár do rána pod kontrolu, turisté se už do hotelů vrátili.

Podle starosty zasaženého městečka Pythagoreio nebyl požár rozsáhlý, ale jeho ohnisko bylo velice blízko u hotelů. „Pythagoreio není v ohrožení,“ uvedl v řecké televizi Skai starosta města, v němž se nachází ruiny antické pevnosti Pythagoreion, jež je zapsána na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Evakuovaní turisté museli podle agentury AP strávit noc v krytém stadionu, ráno se však již do hotelů vrátili.

Podezřelí žháři

V Řecku kvůli přetrvávajícímu teplému a suchému počasí a silnému větru vypukla za víkend asi padesátka požárů, se kterou se potýkalo na 700 hasičů. Požárníci museli bojovat s plameny na ostrově Korfu, v centrálním Řecku či na Peloponéském poloostrově.

Tam policie v neděli zadržela dva muže, které obvinila ze založení celkem čtyř požárů. Prvního z nich podezírá, že v sobotu brzy ráno zapálil les. Druhý z nich podle ní zažehl tři požáry, jeden minulou neděli a dva tuto sobotu, napsala AP. Motiv jejich činu neuvádí.

Požár na ostrově Samos
Zdroj: Michael Svarnias/AP/ČTK

Úřady na tento víkend vyhlásily druhé nejvyšší varování před lesními požáry, riziko přitom stále přetrvává.