Na Moskvu a další ruské oblasti mířil rozsáhlý dronový útok

Moskva i další ruské regiony se podle ruských médií a úřadů staly v noci na neděli terčem rozsáhlých útoků bezpilotních letounů. Dočasně kvůli nim byla přerušena doprava na moskevských letištích Domodědovo a Vnukovo. Ruské úřady uvádějí, že jeden člověk utrpěl lehké zranění a že sestřeleno bylo přes dvacet dronů. Podle ukrajinských médií provedla útok ukrajinská vojenská rozvědka (HUR). Rusko v noci na neděli rovněž útočilo na Ukrajinu drony.

Cílem útoku byly kromě Moskvy také některé další ruské regiony – Moskevská, Tulská, Kalužská a Brjanská oblast, uvádějí ruská média a úřady. Později uvedl také gubernátor Smolenské oblasti, že i na tento region drony útočily. Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že sestřeleno bylo 24 bezpilotních prostředků. 

V důsledku útoku utrpěl jeden člověk ve městě Tula lehké řezné zranění, tvrdí místní úřady. Telegramový kanál Mash uvedl, že dron zasáhl byt ve dvanáctém patře tamního obytného domu, jeden člověk byl se zraněním nohy hospitalizován. Místní úřady tvrdí, že oba drony, které na město letěly, se podařilo sestřelit, ale jeden z nich dopadl na výše zmíněný dům, v němž jsou poškozeny i další byty.

Gubernátor Moskevské oblasti Andrej Borobjov tvrdí, že v regionu bylo během dronového útoku zachyceno pět bezpilotních prostředků a poškozeny tři budovy.

Ruské ministerstvo obrany dále tvrdí, že protivzdušná obrana okupantů sestřelila nad Azovským mořem dvě ukrajinské rakety.

Ruské dronové útoky na Ukrajinu

Ruské ministerstvo obrany obvinilo z „teroristického útoku pomocí bezpilotních letounů na objekty na území Ruské federace“ Ukrajinu, na kterou Moskva v sobotu, v den připomínky obětí hladomoru vyvolaného sovětským režimem, zaútočila rekordním množstvím dronů

Také v noci na neděli Rusko útočilo na Ukrajinu pomocí dronů. Ukrajinské vzdušné síly uvedly, že osm z devíti ruských bezpilotních prostředků sestřelily.

K nejnovějším dronovým úderům na ruském území se Kyjev oficiálně nevyjádřil. Podle ukrajinských RBK-Ukrajina a Kanal 24 ale za nimi stojí ukrajinská vojenská rozvědka (HUR). Média se odvolávají na své zdroje v „tajných službách,“ respektive přímo v HUR.

RBK-Ukrajina s odkazem na tyto zdroje tvrdí, že konečné následky útoku jsou zatím neznámé, ale že „všechno není tak, jak tvrdí v Rusku, (tedy) že všechny (drony) sestřelili“. HUR také tvrdí, že útok byl odvetou za sobotní dronový úder na Ukrajinu, napsala s odkazem na své zdroje v rozvědce Ukrajinska pravda.