Na humanitární dobrovolníky na Ukrajině dopadá únava. Zdržuje je administrativa i kolony

Události: Potíže dobrovolníků na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Únava způsobená plnohodnotnou ruskou invazí na Ukrajině dopadá nejen na vojáky, ale i na humanitární organizace a jejich donory. Práci dobrovolníků navíc často zdržuje administrativa a v posledních dnech i kolony na ukrajinských hranicích. Řada organizací se shoduje, že shánět materiál je stále složitější, jelikož se tenčí zásoby financí. Na jižní Ukrajině natáčel zpravodaj ČT Jan Řápek.

Žeňa Kimová před válkou malovala obrazy a Georgij Žuravlov pracoval jako stavbyvedoucí. Jejich současné kariéry se potkaly ve skladu švédské humanitární organizace OperationAid, kde se oba soustřeďují na pomoc nejvíce zasaženým Ukrajincům. „Nejdříve jsem chtěla také do armády, ale pak jsem si uvědomila, že bych mohla klukům prospět i jinak,“ uvedla Kimová.

Oba dobrovolníci na Ukrajině mimo jiné kvůli korupci dávají pozor na to, komu předávají materiál. Jídlo, oblečení nebo svíčky vozí například do vesnice, kde žije zhruba dvě stě lidí. Tamní obyvatelé musí spát ve sklepě, protože jejich domy mají zničené střechy. Zatím se podařilo opravit jen čtyři stavby. „Ale chápete, čtyři domy nejsou všechno. Lidé také potřebují okna, uvnitř je vše vlhké a promáčené,“ podotkla místní obyvatelka Světlana Hinzulová.

Složitější shánění materiálu

Řada organizací se shoduje, že shánět materiál je stále složitější. Finanční zásoby se totiž tenčí, mimo jiné proto, že únava z prodlužujícího se konfliktu se projevuje také na peněženkách dárců. Pomoc navíc zdržují kolony na hranicích nebo administrativní překážky ukrajinských úřadů.

V oděské dobročinné instituci Caritas Oděsa se humanitární pomoci věnují již od roku 2015. V poslední době ale cílí především na podporu sociálně slabých rodin, důchodců nebo dětí. „Na začátku války se na nás dokonce obracely partnerské organizace a nabízely nám pomoc přímo. Měli jsme problém peníze utratit, protože tu nebylo dost projektů,“ řekla zástupkyně ředitele organizace Svitlana Kolotčinová.

Organizace totiž těží ze zapojení do nadnárodní struktury, která čítá desítky poboček. Loni ještě pomáhali s opravami poničených domů, letos už ale takové žádosti vyřizovat nedokážou.