Na hranici mezi USA a Mexikem uvázly za zábranami na několik dní stovky migrantů

Americká pohraniční stráž ve čtvrtek na americko-mexické hranici nedaleko kalifornského San Diega začala zpracovávat údaje migrantů. Stovky lidí tam přišly v uplynulém týdnu a uvázly za kovovými zábranami, informovala agentura Reuters.

Stovky migrantů z celého světa uvázly mezi dvěma kovovými hraničními zábranami na několik dní, podobně jako letos v květnu. Humanitární pracovníci v úterý přivezli běžencům, mezi kterými jsou také rodiny s dětmi, vodu a potraviny. Ve čtvrtek si úředníci migranty a jejich doklady vyfotografovali a poté je i s věcmi naložili do dodávek, odkud je odvezli na neznámé místo, kde budou dále zpracovávat jejich údaje, píše Reuters.

Snímky agentury Reuters zachycují ženy z Gruzie, které předkládají doklady totožnosti příslušníkovi pohraniční stráže. Oblast mezi dvěma kovovými zábranami byla patrně vyklizena a několik zbývajících provizorních tábořišť a stanů zůstalo prázdných.

V květnu v USA skončila platnost takzvaného nařízení 42, které s příchodem pandemie covidu-19 zavedla předchozí vláda prezidenta Donalda Trumpa a které umožňovalo odmítat většinu migrantů na hranici s odkazem na ochranu veřejného zdraví. Po vypršení vyhlášky se stovky migrantů rozhodly tábořit mezi hraničními zábranami v naději, že se jim podaří dostat do USA.