Na české předsednictví EU se chystá i Brusel. Připomene Emila Zátopka

Události: Přípravy na české předsednictví (zdroj: ČT24)

Do začátku českého předsednictví Radě EU zbývá měsíc a půl. Vedle politiků a diplomatů, kteří povedou jednání, se na samotné zahájení chystá také Brusel. A to prostřednictvím československé sportovní legendy Emila Zátopka.

Slavný belgický stadion U tří lip je místem, kde československý běžec pokořil hned dva světové rekordy. Letos stadion čeká jiný důležitý startovací výstřel, tedy start českého předsednictví, který se symbolicky uskuteční právě zde.

„Druhého července se tady bude slavnostně předávat předsednická štafeta mezi Francií a Českou republikou, a to formou běhu k poctě manželů Zátopkových,“ vysvětluje ředitelka Českého centra Brusel Jitka Pánek-Jurková. 

Běhat se bude ve dvojicích a zapojí se nejen politici, ale i veřejnost. Štafetu totiž pořádá České centrum spolu se Stálým zastoupením ČR při EU, ale také s belgickým atletickým magazínem nesoucím právě Zátopkovo jméno.

Týmy z členských států

„Je to nová forma předávání předsednictví. Budou zde týmy z různých členských států,“ říká velvyslanec Česka v Belgii Pavel Klucký. Tím ale program nekončí. Česko už podepsalo spolupráci s bruselským palácem umění Bozar, které se nachází přímo v centru belgické metropole.

„Půjde o dva koncerty, filmový festival a autorskou výstavu Mileny Dopitové z Národní galerie,“ dodává Klucký.

V centru Bruselu se pak chystají maratony dalších akcí – instalace, sochy či loutkové festivaly.

Budovu rady pak vyzdobí desítka mladých výtvarníků. Chybět bude dílo z minulého předsednictví – Entropa z dílny Davida Černého, kterou nahradí právě symbol Emila Zátopka. „Je to člověk, který reprezentuje nezlomnost, odolnost, vytrvalost, a to bude jistě také potřeba,“ uzavírá ředitelka Českého centra.