Morales chce požádat o pomoc s urovnáním konfliktu OSN i papeže

Bývalý bolivijský prezident Evo Morales hodlá požádat OSN a možná i papeže Františka, aby se chopili role prostředníků v úsilí o urovnání konfliktu v jeho zemi. Řekl to v mexickém azylu v rozhovoru s agenturou AP. Potvrdil také, že se nadále považuje za prezidenta Bolívie,protože zákonodárci dosud neschválili jeho demisi z minulého týdne.

Pokud zákonodárci rezignaci „nepřijali, nebo neodmítli, mohu říct, že jsem stále prezidentem“, řekl Morales. Politik indiánského původu rovněž tvrdí, že má informace o tom, že někteří vojáci bolivijské armády se chystají vzepřít se proti důstojníkům, kteří ho donutili odstoupit.

Morales na svou funkci rezignoval v neděli po mohutných protestech kvůli údajným volebním podvodům. Morales se totiž minulý měsíc prohlásil za vítěze prezidentských voleb a začal úřadovat ve svém už čtvrtém funkčním období.

V úterý potvrdil ústavní soud jako dočasnou hlavu státu druhou místopředsedkyni Senátu Jeanine Áňezovou. Do čela země se postavila poté, co po prezidentovi podal demisi i viceprezident a šéfové obou komor parlamentu.

Moralesovo hnutí pro co nejrychlejší volby

Bolivijský Senát si ve čtvrtek večer do svého čela zvolil novou předsedkyni. Mónica Eva Copaová Murgaová pochází z Hnutí za socialismus (MAS)  Eva Moralese. Zvoleni byli také dva místopředsedové horní komory parlamentu. Nyní tak má bolivijský Senát opět své vedení.

Jeho čerstvě zvolená předsedkyně řekla, že Hnutí za socialismus je ochotno uskutečnit co nejdříve nové volby. Šedesátiletý Morales pak z mexického azylu vzkázal, že je připraven se vrátit, „pokud si to jeho lid bude přát“.