Maďarsko dostalo od unijního soudu vysokou pokutu

Maďarsko musí zaplatit jednorázovou pokutu dvě stě milionů eur (4,9 miliardy korun) a hrozí mu penále jeden milion eur (24,7 milionu korun) za každý den prodlení za nedodržení rozsudku Soudního dvora EU, oznámil ve čtvrtek unijní soud. Případ souvisí s migrací, Budapešť podle soudu nezavedla nezbytná opatření ve své migrační politice. Tribunál jejich implementaci po zemi žádal už v roce 2020. Podle soudu EU se Maďarsko „úmyslně vyhýbá uplatňování společné unijní politiky jako celku“, což představuje „bezprecedentní a mimořádně závažné porušení unijního práva“. Maďarský premiér Viktor Orbán považuje rozhodnutí soudu za nepřijatelné.

„Podle dnešního (čtvrtečního) rozhodnutí Soudního dvora EU dostane Maďarsko jednorázovou pokutu 200 milionů plus jeden milion eur denně za to, že nedovolí vstup nelegálním migrantům. Jde o rozhodnutí, které je pobuřující a nepřijatelné,“ reagoval Orbán na Facebooku. „Finančnímu vydírání bruselských byrokratů neustoupíme! Budeme chránit hranice a budeme chránit maďarský lid!“ dodal.

Unijní instituce vedou s Budapeští spory na téma migrace již devět let. Vláda národněkonzervativního premiéra Orbána tehdy začala uplatňovat tvrdou protiimigrační politiku. Maďarsko mimo jiné vybudovalo na vnější hranici EU se Srbskem tranzitní zóny, které fungovaly jako uzavřené tábory, z nichž bylo možné volně odejít jen zpět do Srbska.

Soudní dvůr v prosinci 2020 rozhodl, že Maďarsko nedodrželo pravidla stanovená unijním právem týkající se například postupů při poskytování mezinárodní ochrany a navracení nelegálně pobývajících státních příslušníků třetích zemí.

Pochybení se podle soudu týkala konkrétně třeba nezákonného zadržování žadatelů o mezinárodní ochranu v tranzitních zónách či nedodržení jejich práva zůstat na maďarském území do konečného rozhodnutí o odvolání proti zamítnutí jejich žádosti.

Narušení principu solidarity

„Vzhledem k tomu, že Maďarsko stále nesplnilo rozsudek z roku 2020 (s výjimkou tranzitních zón, které uzavřelo před vydáním tohoto rozsudku), podala Evropská komise novou žalobu pro nesplnění povinnosti, ve které se domáhala uložení finančních sankcí,“ sdělil soud.

Maďarsko podle soudního dvora nepřijalo opatření nezbytná k tomu, aby vyhovělo čtyři roky starému rozsudku. Nesplněním své povinnosti Budapešť přenesla odpovědnost, včetně finanční odpovědnosti, na ostatní členské státy, které se tak musely zabývat přijímáním žadatelů o mezinárodní ochranu, posuzováním jejich žádostí a jejich navracením. To podle soudu „vážně narušilo zásadu solidarity a spravedlivého sdílení odpovědnosti mezi členskými státy“.