Lijáky v Jižní Koreji mají už minimálně čtyřicet obětí

Sesuvy půdy a záplavy způsobené silnými lijáky si v Jižní Koreji za poslední více než týden vyžádaly nejméně čtyřicet mrtvých, informovala agentura AP. Po dalších obětech pátrají v zavalených a zaplavených domech a vozidlech záchranáři. Největší škody hlásí centrální a jižní oblasti země. Déšť a voda z domů vyhnala na 10 tisíc lidí.

V milionovém městě Čchongdžu, které leží asi 110 kilometrů jižně od Soulu, pokračují záchranné práce v zaplaveném silničním tunelu. V bahně při bleskové povodni v sobotu večer uvázlo asi patnáct vozidel včetně autobusu, úřady nasadily na devět set záchranářů, kteří vytáhli třináct těl a vyprostili devět zraněných.

Není však jasné, kolik lidí celkem se nacházelo v tunelu, který voda mohla zaplavit během několika minut.

K pondělnímu odpoledni místního času (dopoledne SELČ) hasiči z tunelu odčerpali většinu vody a místo prohledávali. V neděli při operaci ještě záchranáři museli použít čluny.

Zasypané domy a podemleté silnice

Stovky záchranářů, vojáků a policistů v pondělí pátraly po přeživších také ve městě Ječchon na jihovýchodě země, kde sesuvy půdy podemlely silnice a zasypaly domy. Podle tamních úřadů zahynulo nejméně devět lidí, dalších osm je stále pohřešováno.

Po celé zemi voda poškodila nebo zničila nejméně dvě stě domů a asi 150 silnic. Bez elektřiny bylo v posledních dnech na 28 600 lidí, uvedlo jihokorejské ministerstvo vnitra.

Lijáky sužují Jižní Koreu nejméně od 9. července. Přívalové deště, při kterých v některých oblastech napršely až tři centimetry za hodinu, mají většinu území zasáhnout i v dalších dnech, uvedl jihokorejský meteorologický úřad. V centrálních a jižních oblastech země může do úterý spadnout až dvacet centimetrů srážek.