Léčiva, která v Česku chybějí, by mohly dodat jihokorejské firmy

Doposud největší česká delegace navštívila Jižní Koreu (zdroj: ČT24)

S přetrvávajícím nedostatkem antibiotik a dalších léčiv by Česku mohla pomoci Jižní Korea. Na Dálném východě tuto možnost vyjednala předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) s doprovodným týmem. Otevírá se také možnost, že by se některé léky mohly výhledově vyrábět s korejskými partnery.

Korejský farmaceutický průmysl nabídl, že překlene český lékový nedostatek. Kdy by se mohly léky objevit v českých lékárnách, zatím není jasné.

„Teď je míček na naší straně, na straně SÚKLu, který musí posoudit vhodnost těchto léčiv. Protože chceme, aby byla po všech stránkách bezpečná. To ale nepochybuji, že budou. Brzy k nám mohou dojít opravdu ve velkém množství,“ řekla Pekarová Adamová.

Konzulát v Pusanu

V Pusanu u příležitosti návštěvy šéfky sněmovny otevřel český honorární konzulát. Ve druhém největším městě Jižní Koreje a šestém nejrušnějším přístavu světa nabídne pomoc českým turistům i firmám.

K dispozici jim bude jedna z nejtěžších vah jihokorejského byznysu, Travis Kang. Dědic velkopodnikatelské dynastie, majitel obří televizní společnosti Korea New Network a vlastník firmy Nexen, která od roku 2019 vyrábí pneumatiky u Žatce.

Strategickým tématem návštěvy byl ale tendr na rozšíření jaderné elektrárny Dukovany. O to se uchází korejský koncern KHNP, který pro svůj nový reaktor čerstvě získal evropskou certifikaci.

V sobotu zamíří šéfka české sněmovny na Tchaj-wan. Tam se k jejímu početnému doprovodu připojí další letadlo s akademiky a podnikateli.