Stávka v Nexenu končí. Firma zvýší mzdy, podoba kolektivní smlouvy se teprve vyjasní

Končí stávka ve firmě Nexen. Po sedmi dnech se odbory dohodly s vedením společnosti na zvýšení mezd a podpisu kolektivní smlouvy. Zaměstnanci dostanou od března přidáno o osm procent. Rozhodujícímu jednání předcházela schůzka odborářů s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou (KDU-ČSL), na jehož žádost se do rozhovorů vložil také korejský velvyslanec Kim Te-čin.

Že stávka končí, oznámil po pětihodinovém jednání předseda odborového svazu KOVO Roman Ďurčo. Dohodu pak označil za „víceméně kompromisní řešení“. Odbory prakticky dosáhly svého co do navýšení mezd. Žádaly růst o 8,3 procenta, nakonec by měl být osmiprocentní. Každý zaměstnanec navíc dostane kompenzaci za loňský rok ve výši dvaceti tisíc korun.

Méně jasno je ohledně kolektivní smlouvy. Podle Ďurča by měla být podepsána do 31. března, poté bude možná následovat další vyjednávání. Původně odbory požadovaly uzavření smlouvy na roky 2022 a 2023, zatím však není jasné, jak dlouhého období se nakonec bude týkat.

Mzdy jsou podle odborů v Nexenu poměrně nízké. V Ústeckém kraji byla v loňském třetím čtvrtletí průměrná mzda 37 tisíc korun, zatímco nástupní mzda operátora výroby podle tvrzení odborářů činí pouze 22 700 korun. Sama firma průměrnou mzdu zaměstnanců neuvádí.

Stávka v Nexenu, který má továrnu v průmyslové zóně Triangle severně od Žatce, začala posledního lednového dne. Den předtím ještě odbory jednaly s vedením firmy, ale bezvýsledně. Obě strany se pak vzájemně vinily z toho, že ta druhá jednání neumožnila.

Stávce předcházela stávková pohotovost, kterou odbory v Nexenu vyhlásily již před rokem kvůli postoji korejských vlastníků firmy ke kolektivnímu vyjednávání. K samotné stávce přistoupili odboráři poté, co zaměstnavatel odmítl smlouvu zprostředkovatele, tedy kompromisní dohodu mezi oběma stranami.

Při stávce vzniklo několik problémů. Firma například nechtěla vpustit stávkující do továrny, odboráři později tvrdili, že do výrobny nemohly vstoupit ani stávkové hlídky. Ďurča podotkl, že zaměstnavatel slíbil, že zaměstnance zapojené do stávky nepropustí. „Zároveň slíbili, že bonusy, o které měli přijít, protože byli ve stávce, dostanou vyplaceny,“ dodal odborový předák.

Se stávkou podle odborů souhlasila nadpoloviční většina zaměstnanců. Aktivně se do ní zapojilo více než 200 z 1100 zaměstnanců.

Společnost Nexen Tire vyrábí pneumatiky pro osobní a lehká užitková auta. Firma podle jejího jednatele vyrobí přes patnáct tisíc pneumatik denně. Připustila, že když se výroba zastaví, vznikne dvacetimilionová ztráta.