Le Penová chce v případě výhry jako premiéra jednoho z protikandidátů

Kandidátka francouzské krajní pravice Marine Le Penová v případě svého vítězství v prezidentských volbách jmenuje premiérem představitele menší pravicové strany Vzhůru, Francie! Nicolase Duponta-Aignana. Oznámila to na sobotní tiskové konferenci v Paříži. Rozhodující druhé kolo voleb se koná 7. května.

Dupont-Aignan, který vypadl v prvním kole s podporou skoro pěti procent hlasů, Le Penové v pátek vyjádřil podporu. Le Penová svůj záměr označila za vlastenecký a založený na společných cílech, uvedla agentura AFP. Dupont-Aignan na společné tiskové konferenci řekl, že spolu obhajují zájmy Francie, která má přednost před zájmy osobními.

Šestapadesátiletý poslanec Národního shromáždění a starosta pařížské městské části Yerres je stejně jako Le Penová naladěný euroskepticky a vyzývá k navrácení kompetencí z Bruselu na národní úroveň. „Potřebujeme obnovit národní hranice,“ uvedl Dupont-Aignan, který vidí středobod zahraniční politiky v boji s džihádistickým terorismem.

Dosavadní průzkumy ukazují, že by rozhodující duel voleb měl vyhrát centristický kandidát Emmanuel Macron, a to se zhruba 60 procenty hlasů. Le Penová se proto snaží získat voliče poražených kandidátů. Už se obrátila i na stoupence levicového radikála Jeana-Luka Mélenchona, který obdržel v prvním kole přes 19 procent hlasů.

Polovina Francouzů si ovšem myslí, že Le Penová zahájila kampaň lépe než její soupeř. Uvedla to zpravodajská stanice BFM TV s odvoláním na průzkum agentury Elabe. O Macronovi si totéž myslí 43 procent dotázaných.

BFM TV připomíná, že Macron vyvolal ostrou kritiku, když v neděli po oznámení, že vyhrál první kolo voleb, šel slavit se členy svého týmu do luxusní pařížské restaurace. Le Penová, která se opírá o voliče, kteří by si návštěvu podniku La Rotonde nemohli nikdy dovolit, to také neváhá neustále připomínat.

Francouzské prezidentské volby
Zdroj: ČT24